El castell del Diable, turisme paranormal i de psicofonies

Segons els buscadors de fenòmens paranormals, en aquest castell medieval s'hi pot albirar una nena amb camisa de dormir i un tret al front, entre altres poltergeists

La Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló.

La Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló. / PI

Abel Cobos

Diuen les llegendes urbanes que, en una sessió d’ouija, una pedra va sortir disparada contra un dels assistents, com colpejant-lo amb ràbia. També expliquen que una cortina de fum recorria tot l’edifici de forma antinatural. O els albiraments de la nena amb cabells negres i llargs, vestida amb camisa de dormir, molt pàl·lida i amb un tret al front

Aquests són els poltergeists més extrems que s’han documentat al castell del Diable, nom popular de la Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló. Però no són els únics. Els més comuns són les estrebades (gent que està sent agafada de braços i cames per forces invisibles) o les psicofonies de crits, plors, peticions d’ajuda i ressons de guerres. De fet, és per tot aquest metratge d’historietes dignes d’El exorcista que s’ha convertit en un lloc de culte per als buscadors de fantasmes de Catalunya.

Més enllà de totes aquestes llegendes, la Torre Salvana té molta història. Va ser fundada al segle X, és d’estil romànic (amb posteriors restauracions seguint altres estils, com el gòtic), i actualment es troba en deplorable estat de conservació, pràcticament en ruïnes i amb moltíssimes pintades per tot el patrimoni.

La Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló.

La Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló. / Ricard Cugat

És una de les principals queixes dels veïns: el mal estat d’aquest patrimoni. I malgrat que el 2023 es van iniciar les obres d’estabilització i consolidació per garantir-ne la protecció, el fet que sigui de propietat privada ha augmentat el seu abandonament. Ara, tot i que el recinte compta amb tanques, hi ha accessos oberts per particulars que el converteixen en un hot spot per a la comunitat urbex de Barcelona, el nom que reben els exploradors de ruïnes urbanes, que no dubten a documentar les seves visites a les xarxes socials i com el pas del temps no deixa de fer malbé l’estructura.

El castell és al costat de la cripta de Gaudí a la Colònia Güell, la qual cosa ha augmentat les visites a aquestes ruïnes. Amb el seu boom a Instagram i TikTok, molts han afegit el castell del Diable com a parada obligatòria en la seva excursió dels diumenges a la Colònia Güell. A veure si, amb sort, aquesta marabunta turística serveix per recordar la necessitat de no deixar perdre el patrimoni.