L’esclavitud del segle XXI, en una plantació de canya de sucre

El 33 estrena un documental sobre la situació de milers de treballadors a República Dominicana

Martina i Maria a la barraca on malviuen.  | CCMA

Martina i Maria a la barraca on malviuen. | CCMA / ddg. girona

ddg. girona

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de Record de les Víctimes de l’Esclavitud, que se celebra el 25 de març, El documental del canal 33 estrena aquesta nit, a les 23.35 h, Mal de canya. La producció, dirigida per Juan Zapata, segueix la història de María, una mare viuda amb 5 fills i una de les poques dones que treballa als camps de La Central Romana, a República Dominicana, una finca que pertany a la família Fanjul, una de les fortunes més grans d’Amèrica, la qual ha finançat les campanyes presidencials dels EUA, tant de demòcrates com de republicans.

A canvi de la seva feina tallant i plantant canya de sucre, la María té accés a una barraca sense aigua potable, ni electricitat, ni serveis sanitaris bàsics. Com ella, milers d’haitians indocumentats viuen en aquesta situació a les plantacions de canya de sucre de República Dominicana, un dels principals països productors de sucre del món.

A través de la història de la María, així com de la seva filla Martina, que, a diferència de la seva mare, lluita per sortir d’aquesta situació de precarietat, el documental reflexiona sobre com el paisatge i l’arquitectura condicionen la vida de les persones i les atrapa en un lloc amb moltes dificultats per sortir-ne.