Des de fa un temps, diferents produccions documentals estan furgant en els draps bruts del rei emèrit. Ho van fer Los Borbones: una familia real (Atresplayer Premium) i Salvar al rey (HBO Max), encara que Javier Olivares, el creador d’El Ministerio del Tiempo, denunciï que encara sigui molt complicat portar la vida del monarca a la ficció. La plataforma SkyShowtime fa la seva aportació a partir d’avui amb Juan Carlos, la caída del rey, docusèrie de quatre episodis i producció alemanya trufada de testimonis variats a favor i en contra del pare de Felip VI (de periodistes espanyols i estrangers, jutges, expresidents del Govern...), però entre els que en sobresurt un: Corinna Larsen, que al llarg d’una extensa entrevista detalla els secrets de la seva relació íntima amb Joan Carles, aporta fotos inèdites junts i parla, per exemple, de les caixes negre que té en un lloc segur i que testifiquen els seus anys en comú.
La docusèrie comença gairebé com una telenovel·la, abordant els filtres del monarca, per anar desembocant en un thriller d’espies i intrigues econòmiques, amb les finances de l’emèrit al punt de mira. «Té els ingredients d’una tragèdia de Shakespeare: poder, patiment, diners, sexe, història... No hi falta de res i no s’atura. I no s’aturarà», resumeix la periodista Ana Romero en un moment de la sèrie documental que, ja en el seu primer episodi, aclareix que l’emèrit, la seva dona i el seu fill han declinat participar-hi.
Les veus que lloen amb més força la tasca de Joan Carles són les de Mario Conde i José María Aznar. «Els espanyols li devem molt com a rei», assegura l’exbanquer, mentre que l’expresident recalca que, sense l’autoritat de l’emèrit, «potser el cop del 23-F no s’hauria pogut aturar». Però, com tots coincideixen, la imatge del rei «campechano» va començar a canviar arran del fatídic viatge de caça a Botswana l’abril del 2012, en plena crisi econòmica, amb la seva demolidora foto amb un caçador i un elefant mort.