Descobrir Terenci Moix vint anys després de la seva mort

Filmin estrenarà, el 22 de setembre, una sèrie documental sobre la icona cultural que podrà veure’s abans als cinemes com a llargmetratge

Un fotograma de la sèrie «La fabulación infinita».  | FILMIN

Un fotograma de la sèrie «La fabulación infinita». | FILMIN / lluc perich pérez. barcelona

lluc perich pérez. barcelona

Enguany fa vint anys de la mort de Ramon Moix Messeguer, més conegut pel seu pseudònim Terenci Moix, amb què va convertir-se en una de les figures més importants del panorama literari i cultural català contemporani.

Per a celebrar-ho, la plataforma Filmin estrenarà el pròxim dia 22 de setembre la sèrie documental Terenci: La fabulació infinita, on aprofundeix en les llums i les ombres del mític escriptor. Es tracta d’un total de quatre episodis al llarg dels quals s’analitza la vida i obra de Moix (1942-2003) a través d’anècdotes i entrevistes a les seves amistats i família més properes. Entre els personatges destacats hi ha Boris Izaguirre, la fotògrafa Colita, Núria Espert o algunes de les seves exparelles.

La sèrie, a més a més, es podrà veure en format de llargmetratge abans no s’estreni a la plataforma. Serà el dia 26 de juliol a l’Atlàntida Mallorca Film Fest i, ja per tot el públic, des del 15 de setembre, als cinemes.

Marta Lallana (Ojos negros) i Álvaro Augusto (Samantha Hudson) han dirigit i coescrit aquesta producció, que, tal com explica Augusto, és necessària per a «reivindicar la figura de Terenci Moix que, com Francisco Umbral o d’altres, han caigut en l’oblit i les noves generacions no saben qui són». Per això, continua, «en la sèrie es descobreixen coses perquè la nostra intenció és fer un homenatge i una celebració, però no una biografia». Ressaltar qui era Moix, doncs, no implica un fil per randa de cada detall lluminós de la seva vida. «No hem vingut a exaltar el personatge, sinó a conèixer la persona, cosa que també implica conèixer les capes més desfavoridores», acaba d’explicar el director.

La fabulació infinita, que tracta «de l’escriptor més popular, un gran entrevistador i un millor entrevistat, el nostre Truman Capote», tal com ho explica la sinopsi, és la cinquena sèrie original de Filmin. Així, amplia una llista de produccions pròpies de la plataforma on ja hi havia Doctor Portuondo, Oswald: El falsificador, Autodefensa i Selftape.