Alfredo Urdaci guanya la seva batalla contra TVE: podrà tornar a la pública després de gairebé 20 anys

Després de ser destituït del seu càrrec a causa de múltiples acusacions de manipulació, Urdaci va demanar una excedència de deu anys que va finalitzar en el 2014

Alfredo Urdaci.

Alfredo Urdaci.

Redacció

Alfredo Urdaci ha guanyat la batalla que va emprendre fa anys contra TVE. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha fallat que el periodista té dret a la seva reincorporació a la radiotelevisió pública, on va exercir com a director d'informatius entre els anys 2000 i 2004.

Després de ser destituït del seu càrrec després de múltiples acusacions de manipulació, Urdaci va demanar una excedència de deu anys que va finalitzar en el 2014. En aquells dies va sol·licitar el seu reingrés en la Corporació, que va denegar la seva petició argumentant que la seva plaça -guanyada per oposició en el 1985- estava ocupada. A més, no hi havia vacants i existien altres reingressos preferents al seu.

Per aquest motiu, va optar per emprendre mesures legals contra RTVE. El comunicador va interposar una demanda en la qual sol·licitava, a més de la seva reincorporació a la cadena, una indemnització de 300.000 euros per perjudici econòmic al no haver percebut el salari corresponent al període entre 2015 i 2021.

Segons avança El Debat, la sentència recull el dret d'Urdaci «a ser reincorporat com a Informador amb el salari que resulti aplicable en aquest moment i sense perjudici de la suma que es pugui fixar en execució de Sentència si escau pel període corresponent el 17 de gener de 2015 fins a l'efectiva reincorporació en concepte d'indemnització».

El citat mitjà explica que el seu advocat, Jon Zabala Otegui, conegut laboralista en RTVE per haver guanyat més casos judicials de l'estil, ha aconseguit que el Jutjat social número 13 de Madrid dicti sentència el seu favor. L'any 2015 també va aconseguir la readmissió de treballadors de 'Comando actualitat' i 'El matí de La 1'.

Des d'aquest 1985, Urdaci ha ocupat diversos llocs rellevants dins de l'estructura d'RNE i TVE. Després de ser corresponsal a Roma de la ràdio pública durant 11 anys, en el 1998 va fer el salt a TVE com a subdirector dels serveis informatius, sent ascendit a director dels mateixos l'any 2000. En aquella època, l'Audiència Nacional va condemnar a la televisió pública per manipulació informativa.