Rosario Dawson eleva "Ahsoka", una heroïna a l’univers Star Wars

Disney+ estrena una sèrie que consagra definitivament una jedi amb una història que es remunta a gairebé dues dècades enrere

Rosario Dawson caracteritzada com a Ahsoka.

Rosario Dawson caracteritzada com a Ahsoka. / Disney+

Juan Manuel Freire

Per als que han seguit Star Wars bàsicament a través de les pel·lícules més canòniques, l’aparició de Rosario Dawson com a Ahsoka Tano a The Mandalorian va significar la trobada amb un nou personatge; per a alguns, enamorament sobtat. Però aquesta antiga jedi de la raça alienígena togruta –que es caracteritza pels caps de llargues cues i astes buides o les canviants marques facials– és, en realitat, una vella coneguda per als fans més completistes de la saga, aquells que n’han estudiat amb atenció tots els marges: sèries animades, llibres i còmics o videojocs.

En altres paraules: Ahsoka (estrenada ahir a Disney+ amb doble episodi) no és la coronació prematura d’un personatge secundari de sèries recents, sinó la consagració definitiva d’una heroïna amb una història que es remunta a gairebé dues dècades enrere, quan George Lucas i el seu aprenent Dave Filoni li van donar forma per a la pel·lícula i sèrie animades The clone wars.

Com recordava el mateix Filoni en l’última Star Wars Celebration, tot va començar amb set senzilles paraules de Lucas: «Vull que Anakin tingui una padawan». Partint d’aquesta breu indicació, el futur braç dret de Jon Favreau a The mandalorian va començar a dissenyar i desenvolupar aquesta jedi adolescent enviada pel gran mestre Yoda a acabar d’aprendre els dictats de l’Orde junt amb el futur Vader.

«Es tractava d’agafar Anakin –que és jove i impetuós– i donar-li una responsabilitat», ha dit Filoni sobre la seva missió a la revista Empire. A la pel·lícula, que servia d’introducció a la sèrie The clone wars, Ahsoka es guanyava el respecte del seu mestre quan unien forces per rescatar Rotta, l’adorable però pudent fill de Jabba el Hutt. En el fons, una missió amb finalitats estratègiques per guanyar la guerra contra els separatistes.

Ara, aquesta figura passa al primer pla després que forces sinistres semblen haver posat en marxa un pla per rescatar de l’exili el gran almirall imperial Thrawn.