«Ser o no ser», una sèrie lluminosa sobre la vida d’un adolescent trans

La segona temporada de la ficció arriba a RTVE Playz abordant nous reptes per en Joel, el protagonista a qui dona vida l’actor Ander Puig

Ander Puig  i Júlia Gibert a la sèrie «Ser o no ser».  | RTVE

Ander Puig i Júlia Gibert a la sèrie «Ser o no ser». | RTVE / marisa de dios. barcelona

marisa de dios. barcelona

Fa un any, la plataforma digital de RTVE, Playz, va mostrar les inseguretats d’un adolescent trans a Ser o no ser, la sèrie de The Mediapro Studio que va servir com a debut televisiu de l’actor Ander Puig, que després seria Nico a la sisena etapa d’Élite. Des d’aquest dimecres, la segona temporada d’aquesta ficció que va ser reconeguda amb el premi ODA 2022 i nominada als prestigiosos GLAAD Awards continua aprofundint en les vides d’aquests alumnes d’un institut de batxillerat artístic. Puig, el protagonista, se sent força identificat amb el seu personatge de Joel. «El seu cas no és el meu, però sé què és ser trans a l’institut i trobar-te amb les primeres vegades de moltes coses i que la societat no estigui preparada per fer-ho», comenta, content que sèries com aquesta visibilitzin ( i normalitzin) una realitat com la seva i com la de molts altres joves. «El meu motor és el feedback que rebo a través de les xarxes. Molts adolescents m’han dit que els he ajudat», afegeix.

Als nous sis capítols d’aquesta segona temporada, en Joel s’enfronta a nous reptes, sobretot a nivell amorós. O a la primera relació sexual. «Segueix tenint problemes amb l’acceptació del seu cos i és una cosa que ha de superar», destaca Coral Cruz, creadora i guionista, que va idear la sèrie després que el fill d’una amiga passés per l’experiència i s’adonés dels pocs referents que hi havia en aquest terreny.

«Llavors no hi havia sèries o pel·lícules sobre un adolescent trans dirigides a un públic juvenil. Ara tenim Jules a Euphoria, però sempre hi ha un component molt dramàtic, truculent i tràgic i jo volia mostrar-lo el més natural possible», apunta la també productora executiva, que tenia com a objectiu desmarcar-se «del retrat que fan altres sèries, amb adolescents que només estan interessats a drogar-se, a tenir sexe, a beure o portar roba de marca, i mostrar una joventut amb aspiracions i vocacions». La seva pretensió era fer «una comèdia romàntica juvenil amb què s’identifiquessin els adolescents que la veiessin i que, al final, acabessin enamorant-se d’en Joel i oblidant-se que és trans».