El «30 minuts» aborda aquesta nit el tabú de la menopausa

L’espai de TV3 estrena el reportatge «Viure sense regles», que es fixa en com vuit de cada deu dones veuen alterada la seva qualitat de vida

Fotograma del documental «Viure sense regles».  | CCMA

Fotograma del documental «Viure sense regles». | CCMA / ddg. girona

ddg. girona

La menopausa és un procés pel qual passen totes les dones i vuit de cada deu tenen símptomes que n’alteren la qualitat de vida. En canvi, l’envelliment de la dona continua sent un tabú i se segueix vivint al marge de la ciència, la formació i l’atenció, perquè els metges no saben com abordar-lo. De tot això i de com afecta la vida sexual en parla el documental Viure sense regles, que emet aquesta nit, a les 22.10 h el programa 30 minuts de TV3.

Les sufocacions són la cara més coneguda de la menopausa i al llarg del reportatge se’n recullen algunes que s’han gravat algunes protagonistes. Però moltes dones pateixen altres símptomes com l’insomni, la boira mental, els dolors articulars i la sequedat creixent a les mucoses.

Tour turístic pels ginecòlegs

«És normal veure dones enfadades perquè han de fer una mena de tour turístic per molts ginecòlegs que els han dit: ‘el que et passa és normal’, ‘t’has de conformar’, i això les frustra molt», explica la doctora Sònia Sànchez, una de les poques ginecòlogues especialitzada en l’atenció a la menopausa que hi ha al sistema de la sanitat pública a Catalunya.

«El cicle menstrual de la dona ha estat ignorat per la medicina i per la ciència mèdica. A tota la carrera de Medicina dedicàvem una hora a explicar el que els passa a les dones durant 30 o 40 anys», afirma Carme Valls, doctora especialista en desigualtat de gènere. La secunda la ginecòloga Laia Foved: «Durant els sis anys de carrera, la menopausa va sortir en una o dues classes».

Aquesta manca de coneixement ha propiciat que no parin de créixer els anuncis, aplicacions i webs dirigides als 920 milions de dones que han superat la cinquantena. Al costat de medicaments que han passat per assaigs clínics, les farmàcies ofereixen complements sense evidència provada. Els medicaments que hi ha al mercat és un dels temes que també es tracten al documental.