És temps de garoines

uRestaurants i hotels de Palafrugell ofereixen fins al pròxim 31 de març menús especials

La campanya gastronòmica de les garoines al Baix Empordà és una de les més antigues de les comarques gironines. | AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La campanya gastronòmica de les garoines al Baix Empordà és una de les més antigues de les comarques gironines. | AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL / david céspedes. palafrugell

david céspedes. palafrugell

Tot el sabor intens del mar reunit en un sol producte reservat per als paladars més exigents. Així podríem resumir el gust de la garoina o garota que, un any més, protagonitza a Palafrugell una campanya gastronòmica que durarà fins al pròxim 31 de març. Fins a aquesta data, diferents restaurants i hotels ofereixen uns menús especials on, evidentment, la garota és el principal ingredient.

Imatge de la presentació de la campanya 2023. | ANIOL RESCLOSA

Imatge de la presentació de la campanya 2023. | ANIOL RESCLOSA / david céspedes. palafrugell

Aquest any els restaurants participants en la campanya són: L’Arc, Centre Fraternal, La Xicra i Xadó (de Palafrugell), El Balcó de Calella, El Càntir, Gelpifish i Les Voltes de Calella by Es Portal (de Calella), El Far, La Llagosta, Llafranc “El Gitano”, Sa Teula i Terrassa Terramar (de Llafranc), i Es Portió (de Tamariu). Pel que fa als hotels: Can Liret (de Palafrugell), Alga i Sant Roc (de Calella), El Far, Llafranc i Sa Teula (de Llafranc).

El menú garoinada, que cada edició canvia, aquest any consisteix en un entrant de garoines, un plat principal de “Catxoflino” - un plat local que inclou carxofes, salsitxes, bolets, calamars, mandonguilles, gambes, musclos saltats en una cassola- o bé un plat alternatiu, i unes postres de cremat. Tot acompanyat d’aigua, vi del Celler Espelt de l’Empordà i cafès, segons han informat els promotors.

No obstant això, cada menú presenta alguna singularitat i el toc del xef que el prepara. Per aquest motiu, el ventall de possibilitats pels amants de la garota és molt ampli. Per posar alguns exemples: els comensals podran combinar segons l’establiment que acabin escollint, un arròs a la llauna de civet de bou, trompetes i escamarlans, o un arròs sec de l’estany de Pals amb sèpia, molla de garoina i gamba vermella -tot amb producte excel·lent del Baix Empordà- un arròs melós de calamar, garoines i botifarra negra o bé un torradet d’arròs amb carxofes, sèpia i mussolina de garoines. Les postres tampoc deixaran ningú indiferent.

A les cartes podrem trobar mousse de cremat amb la seva escuma, borratxo d’ametlla flamejat amb rom i countreau, borratxo amb crema cremada, gelat de rom i canyella i crema de cafè o un cremat català amb escuma de cafè infusionat en cítrics i brownie. També es poden prendre part en altres propostes i fórmules combinables durant el cap de setmana o entre setmana incloent fins i tot tastets o un viatge en vaixell.

Segons recorden des de l’organització la Garoinada de Palafrugell «és una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de major tradició. Va néixer l’any 1992 i el seu producte principal són les garoines. Aquesta festivitat se celebra en ple hivern durant les minves de gener i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment».

Qui no conegui exactament la garoina ha de saber que és «un animal que viu al mar i que té una closca que es diu testa, de la que sobresurten unes punxes mòbils». Per llepar-se els dits, però cal anar molt amb compte!.

Subscriu-te per seguir llegint