A contrarellotge

"OPERACIÓN KANDAHAR" 3Gerard Butler es posa una mica més seriós de l’habitual en aquest thriller de Ric Roman Waugh

A contrarellotge

A contrarellotge / pep prieto

Pep Prieto

Pep Prieto

Gerard Butler i el director Ric Roman Waugh van començar a treballar plegats a Objetivo: Washington DC, segurament la millor entrega de la trilogia dedicada a l’agent del Servei Secret Mike Banning. La cosa devia rutllar, perquè immediatament després van repetir l’experiència a Greenland, una singular aproximació al cinema de catàstrofes en què l’actor donava el millor de si mateix. Operación Kandahar ve firmada per aquest tàndem i s’hi demostra de nou que tant Butler com Waugh volen aprofitar la seva col·laboració per donar una mica la volta als gèneres tradicionals. Sobre el paper, la pel·lícula sembla la clàssica història de supervivència per legitimar la intervenció militar nord-americana a territori estranger i també una magnífica excusa per què el protagonista dispari a molta gent que suposadament s’ho mereix. Però com ja passava amb els seus anteriors treballs conjunts, es nota la voluntat d’anar més enllà del thriller convencional i aprofitar l’avinentesa per fer uns quants diagnòstics del món. No és cap obra mestra, però sí un film d’acció molt competent i rodat amb esperit crític, que no deixa de ser una bona notícia.

Butler interpreta l’agent de la CIA Tom Harris, que ha estat destinat a l’Iran per sabotejar un reactor nuclear. La missió surt molt bé, però quan arriba el moment de buscar una sortida la seva identitat és filtrada als mitjans de comunicació. Per tant, Harris és ara la persona més coneguda, i buscada, del país. La seva extracció està prevista a Kandahar, però primer ha de marxar de l’Iran de la manera més discreta possible. Per aconseguir-ho contacta amb Mo, un traductor afganès que no aprova els seus mètodes però tampoc vol que el seu país estigui en una guerra permanent. Harris i Mo inicien així una cursa a contrarellotge per arribar al seu destí mentre un bon grapat d’enemics intenten abatre’ls durant el trajecte.

Butler, que continua traient molta punta a la seva veterania, i la capacitat de Waugh per a la tensió i el suspens són el principal atractiu d’un film que també compta amb molt bons secundaris Navid Negahban, Ali Fazal, Rebecca Calder, Travis Fimmel, Olivia-Mai Barrett i Nina Toussaint-White. Per cert que director i actor ja han enllestit la seva nova col·laboració, la seqüela Greenland: Migration.