Una feina a Itàlia

«THE EQUALIZER 3»

3Denzel Washington tanca la trilogia dedicada a Robert McCall

Una feina a Itàlia

Una feina a Itàlia / L’ESTRENA

L’ESTRENA

Robert McCall era el protagonista de la sèrie britànica L’equalitzador, emesa durant els anys 80 per TV3 i amb el gran Edward Woodward de protagonista. Era, en essència, una revisió del tradicional esquema del justicier urbà, amb un agent retirat del Servei d’Intel·ligència Britànic que, cansat de veure com la criminalitat castiga dia rere dia el seu barri, acaba posant-se al servei dels seus veïns per netejar els carrers. La gràcia era l’esperit altruista del personatge, que ho feia més pels seus principis morals que no pels diners, i també el seu perfil entre enigmàtic i expeditiu, que convertia cada episodi en una cita ineludible. La seva adaptació cinematogràfica, The equalizer, mantenia el to de la sèrie però incrementava els espetecs de violència i el conflicte dramàtic del protagonista, que el gran Denzel Washington portava al seu terreny.

La seva segona part, també dirigida per Antoine Fuqua, era encara millor, sobretot per un clímax absolutament brillant que furgava en la faceta més noir de la història i demostrava que es poden fer seqüeles sense caure en la repetició de fórmules. Ara arriba la seva tercera part, que treu McCall de la seva zona de confort i està plantejada com el tancament de la trilogia. A l’espera de veure si manté el nivell de les seves predecessores, no hi ha dubte que aquesta saga ja és una de les més interessants que ha donat el gènere durant els darrers anys.

En aquesta tercera aventura, el protagonista s’ha comprat una casa al sud d’Itàlia perquè necessita allunyar-se dels racons i les persones que li recorden el seu tèrbol passat, ple de missions sagnants i venjances implacables. Cada dia se sent més còmode a la seva nova llar, fins al punt que es planteja quedar-s’hi gràcies a la creixent amistat que l’uneix amb alguns dels vilatans. Però aviat s’adona que les coses no són tan fàcils. Resulta que la màfia opera amb força a la zona i extorqueix la gent amb una violència de conseqüències cada vegada més devastadores. McCall no vol involucrar-s’hi perquè vol deixar enrere les seves habilitats, però quan els mafiosos fan mal a persones properes, el protagonista es deixa d’històries i torna a fer el millor que sap fer.

Al costat de Washington destaca la presència de Dakota Fanning, David Denman, Bruno Bilotta, Sonia Ammar, Eugenio Mastrandrea, Remo Girone, Andrea Scarduzio, Andrea Dodero i Gaia Scodellaro.

Una de les novetats d’aquesta seqüela és a l’apartat musical: el compositor brasiler Marcel Zarvos (autor de Wonder i Fences) pren el relleu de Harry Gregson-Williams a la banda sonora.

Després de més de quatre dècades de carrera, Denzel Washington continua sent una garantia per a les taquilles mundials. El seu projecte més immediat és com a productor, The Piano Leesson, i és molt personal: el dirigeixen i el protagonitzen els seus fills, Malcolm Washington i John David Washigton. També és un dels grans noms del repartiment de la segona entrega Gladiator, que també inclou Paul Mescal, Pedro Pascal, Joseph Quinn i Connie Nielsen.