Estats Units no vol la reforma financera ni la reforma sanitària d'Obama per no perdre aquesta part de salvatgia capitalista i social en la qual es dóna tan bé el mercat, amb la seva iniciativa incessant, la seva alta mortalitat empresarial, el seu espai per estafar, el seu èxit exemplaritzant, el seu crim, el seu càstig, i tota aquesta ideologia d'esperança que es dóna en una societat desesperançada com es dóna el pacifisme en les societats més violentes.

Quan es va imposant el "Hello We can't" i els republicans durs i els demòcrates tous paren al Senat les iniciatives del president dels Estats Units es pot respirar per la salut d'Obama, la que sembla perillar quan un encreuament de fanàtics religiosos de Déu, del Capitalisme i de l'Apocalipsi perfectament armats posen la imatge de l'emperador sota el lema de "L'imperi del mal" i no fan broma ni creuen exagerar quan li diuen "socialista". No cal recordar els racistes sonats. Que ferotge es representa i és una part de la democràcia que serveix de maqueta al sistema a mig món. Ara se senten en la necessitat d'exercir el dret de lluir les armes perquè no es perdi la bella tradició del foc i el plom que va fer avançar el territori i la llibertat. Menys Estat, més armes; cap impost, tot bales; menys Obama & Biden més Smith & Wesson.

Quanta adrenalina ideològica corre per l'Amèrica amant dels riscos sistèmics, siguin les apostes a Las Vegas, sigui establir-se a San Francisco sobre la falla de Sant Andreu, bressolats a la nit per l'espera del "Big One". Hi ha una part dels Estats Units que no perdonarà el seu president -que ho és per molt entusiasme, per no tants vots- que vulgui reduir riscos. Els més llestos el volen humiliat davant la història i no assassinat per les feres, per arrabassar-li fins i tot la llegenda. Això és bo per a la seva salut i per a tot.