La setmana passada la marihuana va ser notícia per partida doble. Les notícies són les que són i els efectes en els qui les llegeixen poden ser, a vegades, contradictoris. D'una banda, des de l'hospital Trueta ens arribaven els primers resultats d'un ampli treball de recerca sobre la utilitat dels derivats de la marihuana en el tractament simptomàtic de l'esclerosi múltiple. Concretament, alleuja l'espasticitat i la rigidesa musculars. No és la primera vegada que es publiquen dades sobre la utilitat terapèutica dels derivats del cànnabis. Ara la notícia sobre les seves aplicacions en el control dels símptomes d'aquesta malaltia neurològica ha de ser benvinguda. Cal subratllar, però, que estem tractant símptomes. És a dir, no estem tractant una malaltia que, ara per ara, no ha respost a cap dels tractaments assajats.

L'altra notícia ens arribava des de Barcelona, des del XIV Congrés de Psiquiatria. La Dra. González Pinto exposava com molts pacients no haurien desenvolupat malalties mentals greus, com el trastorn bipolar o l'esquizofrènia, si no haguessin fumat porros. Concretament, va exposar com el consum moderat (insisteix, moderat) de porros pot avançar en sis o set anys l'aparició d'aquestes malalties. L'aparició més precoç dificulta també el tractament i la recuperació del pacient; el pronòstic és pitjor.

És important desfer qualsevol idea romàntica sobre el cànnabis que encara avui perdura en la nostra societat. Hi ha molts mites. Hi ha qui diu que, al cap i a la fi, es tracta d'una substància natural. Caldria recordar que també és natural i lliure de qualsevol manipulació transgènica el bolet anomenat farinera borda (amanita phalloides). La seva ingesta, ho sabem prou bé, és mortal de necessitat. I mira que el bolet, per ell mateix, creix ben acolorit i atractiu al bell mig del bosc.

Hi ha qui veu, encara, en el cànnabis una substancia que té pocs efectes sobre la ment i que no crea addicció. No és així... El consum de cànnabis, tard o d'hora, afecta el cervell. Però no a tothom de la mateixa manera. Hi ha qui ho compara a una ruleta russa. Pot disparar el tret a la primera vegada o a la que fa tres mil. Però acabarà disparant. La banalització del consum del cànnabis és un perill greu.