Tinc aquí, al costat de l'ordinador, una notícia petita, de 13 línies per ser exactes, recollida d'una cantonada del diari, com si l'haguessin col·locat aquí sense un altre objecte que el d'omplir un forat lliure. La majoria dels lectors ni la deuen haver vist de perifèrica que és, de suburbial que resulta. Es tracta d'una notícia d'agència, sense firma per tant, el titular de la qual posa els pèls de punta: "Mor atrapat en una compactadora d'alumini". Morir atrapat, no importa on, és dur, però això de la compactadora d'alumini impressiona. Deu assemblar-se a aquestes màquines que agafen un automòbil de set metres, l'aixafen pels quatre costats, i el redueixen a un dauet de caldo de ferralla.

L'home tenia 52 anys, és tot el que en sabem perquè la notícia no dóna ni el seu nom, ni les seves inicials, ni si tenia fills o hipoteca, res de res, només que treballava en una fàbrica d'alumini de Villarejo de Salvanés i que a les 9.30 de la nit, quan intentava fer arrencar una màquina compactadora que s'havia aturat, va quedar atrapat en les seves entranyes i que hi va morir, segurament a l'acte. Afegeix la nota que el cos (o el que en quedés) no va poder ser rescatat fins a la matinada. Punt. Ni si tenia aficions ni on havia nascut ni si l'accident va ser provocat per un descuit.

Des de principi d'any, han mort 80 persones en accidents laborals sense que el ministre de Treball s'hagi desplaçat als llocs dels fets per condecorar els morts. En això, els treballadors civils envegem molt els de l'Exèrcit, els òbits dels quals es reben amb gran pena i enorme desplegament mediàtic. Essent innombrables les coses que un no entén del món, algunes ocupen més espai que d'altres. La indiferència cap als accidents laborals és d'una magnitud atroç. On està escrit que hagin de donar la vida per les seves empreses gairebé cent treballadors a l'any? On posa que el ministre de Treball, al contrari que el de Defensa, segueixi dormint la migdiada quan un paleta cau de la bastida? Per què aquesta discriminació tan arbitrària? És que és més dur morir dins d'un tanc que dins d'una compactadora d'alumini? Tot són preguntes.