La comptabilitat italiana s'havia centrat a saber amb quantes dones s'havia ficat al llit Il Cavaliere, i quina edat tenien. Els mercats han declarat inservible al primer ministre italià després d'una anàlisi de la seva productivitat no només sexual, amb independència del criteri dels ciutadans. L'emissió de Berlusconi posa data a la liquidació de l'era del bunga bunga -resum de les orgies del magnat italià- i del bling bling-el terme del hip hop que defineix l'addicció de Sarkozy a l'alta societat bijutera-. El discurs europeu, que aconsegueix la seva cimera d'inintel·ligibilitat en Hegel, ha degenerat en expressions onomatopèiques condensables en un tweet.

La corrupció d'una societat comença sempre pel llenguatge. La manipulació de l'Estat per salvaguardar l'imperi propi acaba recorrent al llenguatge del carrer. Els historiadors saberuts tindran algun problema per explicar el pes del bunga bunga i el bling bling en la configuració política contemporània. Es pot imaginar la decepció d'Aznar, company de navegació de Berlusconi, davant la caiguda del fundador del peronisme electrònic. L'autoria de l'expulsió de Berlusconi recau sobre les satanitzades agències de qualificació. Han estat més perspicaces que els ciutadans en localitzar la insostenibilitat financera de la precària política italiana.

Coincidint amb l'ascens espectacular de Sua Emittenza, el conservador Indro Montanelli va aplicar la seva clarividència a l'error comès quan es desacreditava al tenor d'opera bufa. "Es va preferir insistir sobre la seva inconsistència ideològica i sobre la fatuïtat espectacular del personatge, en comptes d'examinar les seves propostes i promeses, i la possibilitat que exercissin un potent reclam sobre l'electorat". La barroeria de l'expresident del consiglio, que qualifica de "picnic" les tendes de campanya dels desallotjats per un terratrèmol, jugava a favor seu. La vigent estètica europea de la celebritat confon naturalitat amb desvergonyiment. L'home de plàstic es burlava de la seva afició per les menors, mentre els seus tentacles empobrien Europa. Aquest Neró presumirà d'haver cremat la Roma global.

Berlusconi ha governat en contacte amb els seus súbdits, mitjançant el palp dels més atractius. La lògia P2 perd un escó en el poder mundial, però els economistes que succeeixen Berlusconi i Papandreu instauraran la versió tecno del bunga bunga.