Torroella-Maçanet

JOSE FORTEA FABRA. L´ESTARTIT.

Imputen l´alcalde i l´exalcalde de Maçanet per presumptes delictes urbanístics. Arran de les denúncies d´un vigilant municipal i de la formació ICV, la fiscalia va decidir obrir una investigació d´ofici.

Com pot ser, aquesta eficiència d´un funcionari, que denunciï allò il·legal? A Torroella de Montgrí-l´Estartit, el regidor Genís Dalmau i Burgues, ha construït tota una planta en un edifici que, segons les normes urbanístiques ja tenia una planta de més. Jo ho he denunciat tretze vegades per escrit a tres diferents alcaldes i el regidor segueix de regidor i la seva planta pis segueix intocable per les autoritats de Marbella, perdó, Torroella-l´Estartit. Si el cap de Vigilants de Maçanet ve aquí a denunciar es tornarà boig de tanta feina.

Agraïment

Teresa Riera i Santús. GIRONA.

Voldria, des d´aquesta secció del Diari de Girona, donar públicament les gràcies al centre Maria Gay d´aquesta ciutat, per l´atenció, el caliu i estimació que ha rebut la meva mare, Angelina Santús, durant els tres últims mesos de la seva vida. En tot moment ha estat degudament assistida tant per les religioses d´aquesta comunitat, com per tots els professionals que hi treballen.

Moltes gràcies.

Deu anys de l´euro

rogeli vancells molinas. sant feliu de guÍxols.

Quan la UE va crear l´euro, res no es va tenir en compte. Els desequilibris entre les economies dels països eren pràcticament insalvables, amb una distància gran entre els salaris dels d´uns i els altres, ja que els dels països del sud eren molt baixos; amb diferències estructurals molt remarcables que amb el temps han anat minvant la fortalesa econòmica amb endeutaments alts i han creat un atur elevat. Això ha suposat que molts ciutadans estiguin preocupats pel futur de l´euro; cada dia hi ha més dubtes, alimentats pels auguris ombrívols d´analistes i personalitats europees com Jacques Delors, que han arribat a afirmar que l´eurozona i la seva moneda estan «a la vora del precipici».

L´exemple més evident és que al nostre país, segons l´OCU, des de l´arribada de l´euro la cistella de la compra s´ha encarit un 31,3 % i els salaris han pujat de mitjana un 16%, cosa que ha provocat un ­desequilibri econòmic elevat. Sortir de l´euro seria encara pitjor; per tant, l´única solució vàlida és la consolidació d´una Europa forta per restablir el creixement econòmic, mirant d´evitar una nova recessió.

Felicitats, Sr. Domènec Fita

m. dolors dalmau puig. sabadell.

Des de la meva ciutat natal de Sabadell, al Sr. Domènec Fita una forta abraçada i les meves felicitacions per aquesta trajectòria artística de 55-60 anys, o més, d´estudi a l´Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Ha anat treballant i exposant la seva creativitat sobre qualsevol tipus de material: paper, llenç, ceràmica, bronze, pedra, vidre. A ell tot se li queda petit i està preparat per fer-ho en expres­sar-se no va a les palpentes ni a batzegades com els passa a altres artistes, que volen crear, però no saben com. És un artista que treballa sobre comandes, cosa poc habitual en aquest món de l´art, pocs són els privilegiats que ho han fet, per alguna cosa deu ser, no? Vaig conèixer la seva obra a Barcelona als 4 Gats, aproximadament els anys 60-70. Des de llavors he intentat seguir-lo però treballa tant i en tantes coses que m´ha resultat difícil. Ha aprofitat materials, alumini i trossos de pedra, retalls de ceràmica, com podem veure de Parc Art, on és un plaer passejar-hi en solitud, admirant les escultures. És un home jo diria emmotllable, amb un estil adaptatiu que fa difícil de definir la seva obra; és com un llibre, com si fos un historiador de l´art.

Reitero la meva felicitació per tots els premis obtinguts difícils de dir, ja que són mil premis, com la seva obra, les lloses gravades de la Sagrada Família, del dia de Rams de la Sagrada Familia, i l´Spa d´un Hotel on actualment ha treballat en talles quadres, làmina, serigrafies o escultures de forja, fusta o vidre, com dic s´emmotlla a tot. Li desitjo molta salut.

La davallada europea (2)

enric mestres girbal. tossa de mar.

Com deia, Europa no té matèria primera per convertir-se en una potència, i ha acabat víctima del somni de quatre eixelebrats que pensaven que podrien transformar el tractat econòmic de Roma en una unió monetària sense articular primerament la unitat política dels diferents Estats en una Federació de tarannà unitari. Actualment, el Parlament Europeu és d´una inoperància total i només serveix perquè els expulsats de les primeres línies polítiques tinguin un retir ben remunerat, però de poder ben poc. Fa uns dies les agències han devaluat l´economia de la majoria de països europeus. La reacció oficial és que hi ha un atac contra Europa, que ens volen arruïnar (més del que ja ho estem?) i que, naturalment, la culpa no és nostra, que nosaltres ens en sortirem (com? anant estrenyent el cinturó dels ciutadans mentres el polítics segueixen les seves dèries, engreixant tot allò que els envolta i retallant la dignitat de la ciutadania?). L´economia euro­pea s´aguanta pels crèdits, que responen d´altres crèdits concedits i no pagats i dels enormes interessos que produeixen (transposem això a una economia familiar). Què aporta a la Unió Europea, ja força tocada, l´ingrés de molts països que fins ahir vivien amb sous de misèria i amb molts ciutadans que ja havien emigrat cap a occident? Doncs més miseria per a tots.

Mentre aquí els polítics de tota mena estan desfullant la margarida, esperant un miracle que no vindrà, els estats no europeus ja estan planejant com resoldre el catacrac de l´euro i, naturalment, el de la Unió Europea, preparant les seves economies perquè la desfeta els afecti el mínim possible...