Què tenen en comú Paul Krugman, Bill Gates i Sheldon Adelson? Que tots tres són nord-americans, cap dels tres és mileurista i tots tres volen que els espanyols ens abaixem el sou. Consells made in USA. L'última vegada que vam fer cas al que ens demanaven des d'ultramar ens vam ficar en la guerra de l'Iraq per contribuir activament a canviar la injustícia pel caos (que també és injust). Potser ara serà diferent. O no. Ja ho veurem.

Ho veurem perquè anem per aquí. El decret de reforma laboral permet als empresaris modificar unilateralment el "sistema de remuneració" quan hi hagi "provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció". El premi Nobel Paul Krugman va dir al seu moment que la competitivitat espanyola requeriria o bé una devaluació de la seva moneda, el que és impossible perquè la comparteix amb els països competidors, o aconseguir el mateix efecte baixant els salaris, i va donar com a xifra el 15 %. Per fer què? Per abaixar preus i augmentar exportacions. Bill Gates ha afirmat més o menys el mateix, relacionant els salaris amb l'elevat atur. I Sheldon Adelson, rei mundial del joc i l'espectacle, voldria excloure de la legalitat laboral el megacasino que ha posat a subhasta. Molts llocs de treball a canvi de treure el que la patronal anomena "rigideses".

Però si en plena recessió abaixem els salaris caldrà veure amb què es paguen les hipoteques que encara no han fallat, i amb què es compra a les botigues, i amb què es paguen els impostos. Gates fa una metàfora amb una mina de carbó que ha de baixar preus per competir, però una mina ven a fora tot el que fabrica, cosa que no passa amb un país: la major part del que produïm ho autoconsumim. Qui ens garanteix que el cistell d'anar a comprar producció interior baixarà de preu al mateix ritme que els salaris? Perquè si no és així, comprarem menys i desanimarem la producció en lloc d'animar-la.

Una dada: des de 2001, segons l'OCU, l'alimentació ha pujat un 48% i el salari mitjà només un 14%. Que s'abarateixin els televisors a color per compensar l'IPC no és cap consol per als pencaires modestos. No és això una reducció salarial? I no ens ha servit per evitar la crisi. Volen que comparem costos salarials amb els nostres veïns del nord? Som-hi: el salari mitjà espanyol és un 55% del salari mitjà alemany. I els alemanys no tenen les nostres dificultats per ser competitius. Potser caldrà estudiar quines altres coses fan ells de manera diferent a com les fem nosaltres.