Per entendre segons quines coses fa falta exercitar la memòria. En ocasions no resulta fàcil desenvolupar aquest exercici perquè el temps transcorregut és molt. Però com que parlarem d'un assumpte tan important com és la lluita contra el càncer, haurem d'intentar-ho.

Any 1953. La Seguretat Social no disposava d'infraestructures adequades i els seus serveis no cobrien tota la població, i, per tant, molts malalts de càncer no tenien possibilitat de rebre tractament.

Conscient de la greu situació que sofrien llavors els pacients oncològics, el pròcer gironí Josep Biosca decideix crear l'Associació Espanyola contra el Càncer, entitat privada, benèfica i sense ànim de lucre, que l'any 1971 ja va ser declarada d'interès públic. Girona i Madrid van ser les primeres ciutats de l'Estat espanyol on l'AECC va començar a desenvolupar les seves activitats.

Durant els anys 50 aquest organisme va assumir nombroses funcions de caràcter assistencial. Una de les més prioritàries va ser l'adquisició d'unitats de cobalt que van ser cedides a centres oncològics públics, entre ells l'hospital gironí de Santa Caterina, perquè es pogués atendre gratuïtament una mitjana anual de 12.000 pacients que, de no haver estat així, no haurien pogut accedir als tractaments que requeria la seva malaltia.

Als anys 60, a més de mantenir els recursos que anaven destinats directament a desenvolupar les importants tasques assistencials que tenia en curs, va impulsar activitats preventives que en aquelles dates no contemplava el sistema sanitari. Així, es van dur a terme les primeres campanyes de screening del càncer de coll uterí, i posteriorment, es van crear centres de diag?nòstic precoç, centres que van ser dotats dels primers mamògrafs per al desenvolupament de campanyes de detecció precoç del càncer de mama.

També aquesta entitat va ser pionera en la creació del servei d'atenció domiciliària per a malalts en fase terminal, i va arribar a tenir més de 40 unitats mòbils integrades per equips multidisciplinaris.

Després de l'assistència i la prevenció, va venir l'aposta més decisiva de totes: la recerca. S'estableix la creació d'un comitè científic, constituït per figures inqüestionables del món de la medicina, perquè atorgui, primer, i controli, després, beques destinades a desenvolupar estudis oncològics. Fins a aquests moments, s'han finançat recerques per valor de 13'8 milions d'euros, la xifra ho diu tot.

Per tancar aquest repàs històric, que per raons d'espai ha hagut de ser molt comprimit, un parell de dades recents: durant els últims deu anys, el Departament de Psicooncologia de l'AECC-Catalunya contra el Càncer de Girona ha atès 3.532 casos; i investigadors de Girona han rebut beques per valor de 300.000 euros. El nombre resulta sens dubte revelador.

I tot va començar de la mà d'un gironí, Josep Biosca, que va decidir obrir camí en la lluita contra el càncer.