Quan vostè truca a un telèfon d'informació, d'atenció al client o similar, surt una veu que diu: "Aquesta conversa pot ser gravada per la seva seguretat". Podria dir que la conversa serà gravada a seques, però es veuen en la necessitat d'afegir l'expressió "per la seva seguretat" perquè vostè es quedi tan content o contenta (un altre error del genèric). Si hem de dir la veritat, a penes ens hi fixem. Ens expliquen tantes mentides i en llocs tan diversos, que ni som conscients d'escoltar-les. És clar que res del que facin aquestes empreses a les quals ens veiem obligats a telefonar sigui per la nostra seguretat, llevat que amb la nostra seguretat puguin fer negoci, però nosaltres seguim bracejant heroicament en aquest mar de mentides en què s'ha tornat la vida quotidiana.

Ara mateix, estem tots tan gravats i regravats que es podria fer una pel·lícula de 90 minuts amb les imatges i les veus de cadascun de nosaltres. Ens graven al carrer, als grans magatzems, a la consulta del dentista, a l'entrada del restaurant, al metro, a l'aeroport, a l'oficina de correusÉ A més d'això, ens graven també al telèfon, per la nostra seguretat. Es podria reconstruir la biografia d'una persona de 20 anys prenent el material obtingut per la multitud de càmeres que, des que va néixer, van captar la seva figura. Tenim una vida aquí i una altra allà, al disc dur de la Direcció General de Trànsit, del supermercat o del caixer automàtic. Tot per la nostra seguretat, pel nostre bé. Moltes gràcies.

Fa poc, sopant a casa d'uns amics, vaig detectar una càmera estratègicament situada en aquest racó del sostre en el qual habitualment nien les aranyes.

- I això? -vaig preguntar.

- Se'ns havia oblidat d'advertir-t'ho, gravarem el sopar per la teva seguretat.

En veure la meva cara de terror, va afegir de seguida que es tractava d'una broma. La càmera era de veritat, però pertanyia al sistema de seguretat de l'habitatge. De totes maneres, vaig pensar, no tardarà gaire a succeir en la realitat aquesta escena que avui sembla de ciència-ficció.