Bach, com també Haendel, es va quedar cec al final de la seva vida. Beethoven no va poder escoltar ni una sola nota de les sonates que va compondre quan ja era vell perquè estava sord. Puccini va morir abans d'acabar Turandot; el seu deixeble Franco Alfano va rematar l'obra, ben segur del seu estil. Tampoc Mozart no va poder tancar el seu Rèquiem; Süssmayr el va completar amb la màxima precisió perquè estava tan familiaritzat amb la manera d'escriure del mestre que, encara avui, resulta difícil saber on conclou la part de Mozart i on comença la seva.

Carl Philipp Emanuel Bach coneixia a la perfecció com treballava el seu pare, Johann Sebastian, però va preferir no afegir ni una sola nota a la triple fuga en què estava immers el geni en l'època en què va faltar; va ser una decisió complicada, plena de veneració.

No hi ha dubte que el procés independentista liderat per Artur Mas és el principal repte que afrontarà en la seva carrera. Amb tot, té un hereu natural com Puccini i Mozart per si mor políticament o li passarà com a Bach, que va marxar sense substitut?