Felip VI va oferir ahir a l'inici del seu regnat una monarquia renovada per a un temps nou i va apel·lar a la unitat d'una Espanya diversa en la qual, segons les seves pròpies paraules, "cabem tots". Totes les mirades estaven posades en el seu pronunciament sobre l'estructura territorial de l'Estat, a la qual va dedicar una bona part del seu primer discurs. Va recordar que la unitat no és sinònim d'uniformitat i va destacar la diversitat de les cultures i llengües de tot l'Estat. El Govern català va rebre el discurs amb certa fredor. El president de la Generalitat no va trobar "res de nou" i va remarcar que li hauria agradat que hagués parlat d'un "Estat plurinacional". Les referències de Felip VI a la diversitat van ser uns gestos per establir uns ponts d'entesa que s'hauran de calibrar en els pròxims mesos.

El Rei també va voler mostrar-se proper, preocupat pels que pateixen, i va reivindicar la Corona com a garant d'independència i neutralitat política sense que això li impedís recalcar el seu compromís amb el poble. Felip de Borbó es va presentar com un monarca del segle XXI, sensible, amb un discurs il·lusionant i conciliador però que conté una profunda crítica. Alguna cosa no funciona quan ha de recordar que els ciutadans han de ser l'eix de l'acció política, que la seva generació necessita recuperar la confiança en les institucions. En un país assetjat pels escàndols de corrupció, Felip VI es va comprometre a ser un Rei exemplar. Ens equivocariem tots en no reflexionar sobre aquestes paraules i seguir el camí que marquen.

El regnat de Felip VI ha de coadjuvar a resoldre els problemes de l'Estat però tampoc cal exigir al nou Rei atribucions que excedeixen amb molt el seu paper equidistant, representatiu i moderador. Com molt bé va apuntar Miquel Roca Junyent, un dels pares de la Constitució, als polítics, no al Monarca, correspon trobar remei als mals del país. Per la responsabilitat que els han conferit els ciutadans, les formacions majoritàries estan obligades a col·laborar en la recerca d'una sortida a la greu crisi econòmica en què encara estem immersos, malgrat el clima de confiança que comença a notar-se.

Aquesta lluita té un objectiu urgent i ineludible: crear benestar per posar fi a l'atur punyent que postra milions d'espanyols, augmenta les desigualtats i dinamita la cohesió social. El nou Rei ha marcat el camí en assenyalar les noves tecnologies, la ciència i la investigació com "les veritables energies creadores de riquesa". I, naturalment, als partits correspon trobar la fórmula perquè la majoria dels catalans i dels bascos se sentin còmodes en un país més pròsper, més just i sense privilegis per a ningú.

El temps nou al qual ahir es va referir Felip VI planteja reptes que correspon assumir al conjunt de l'Estat. Les seves paraules poden servir d'inspiració per reconduir pel camí adequat, sense els errors del passat, la situació d'un país que torna a necessitar, 39 anys després, el vent fresc de la renovació, i un impuls ètic per recuperar la confiança en nosaltres mateixos.