De Girona a Berlín

o de l'ou a la castanya

Julià Castelló. Pastisser. girona.

Em vaig quedar sorprès quan, llegint el Dominical del Diari de Girona del 13 de juliol de 2014 vaig veure el que en Jaume Fàbrega parlava sobre el xuixo. Hi ha una sèrie d'errors per a mi greus que m'agradaria aclarir. Per començar, el Senyor Fàbrega diu que el xuixo és una menja més aviat masculina degut a la seva forma suggeridora i que a les senyores no els agrada menjar-ne en públic. Puc asegurar que les senyores mengen gelats de formes ben curioses, beuen directament de l'ampolla i mengen xuixos pel carrer entre d'altres coses, com ara parlar per telèfon, quan abans ho feien des de casa.

Per cert, la beguda ideal per prendre amb un xuixo és una bona garnatxa de l'Empordà, segons el bon amic i sommelier Josep Roca. No només amb cafè, com diu, i alguna altre beguda. N'hi ha moltes; l'hi ben asseguro.

Més endavant l'articulista fa un paral·lelisme entre el xuixo i la pasta choux (lionesa). Jo em pregunto, quines coses tenen en paral·lel? xuixo: peça amb plecs (pasta fullada) estirada amb corró pastisser, amb llevat, farcida de crema pastissera enrotllada al seu interior, amb una lleugera fermentació per calor, fregida amb oli i ensucrada. Lionesa: massa escaldada sense llevat, sense plecs, sense fermentació, rajada amb una mànega pastissera i cuita al forn sense cap farciment. Com es pot veure són dues elaboracions radicalment diferents.

Un altra cosa és que segons la història apòcrifa, ara llegenda del genial Carles Vivó, fes una versió lliure de com un pastisser fugint de la guerra de França es va refugiar en una pastisseria gironina on es va enamorar de la filla de l'amo, i amagat entre les saques de farina feia estornuts Éxiu ...xiu, i amb això es va batejar aquesta pasta. No seré jo qui i busqui una altra història, doncs a mi m'agrada i així l'explico i com es diu: "se non è vero, è ben trovato".

La meva sorpresa és majúscula quan l'articulista juga amb el títol, "De Girona a Berlín". Abans he explicat les diferències entre xuixo i lionesa i ara li toca al Berliner pfannkuchen o bola de Berlín. Per fer-ho senzill i ràpid aquesta pasta és el més semblant al Doughnut o més conegut per donut en format rodó una mica aplanat sense res a dins en la seva cocció i on posteriorment s'injecta una melmelada de maduixes, albercoc o qualsevol altra melmelada tipus alemanya, amb un suau ensucrat de sucre llustre o glaç. Els alemanys no hi posen crema pastissera o catalana, de fet en les fotos que acompanyen l'article es veu com la similitut entre un xuixo i una bola de Berlín es com la d'un ou amb una castanya.

Rajoy i Mas,

us podeu entrevistar?

Francesc Buixeda Cabré. Santa Pau.

Ens estem cansant de veure com el president de l'Estat i el del Govern de la Generalitat, volen veure's, però cap dels dos troba la fórmula. Rajoy diu que sí, sempre que no es parli del referèndum del 9-N perquè legalment no es pot fer, i el Mas que en vol parlar, és a dir que ens trobem amb allò "del gos que es mossega la cua" i per aquest camí sembla poc probable que ens en sortim.

Democràcia i política són les eines de què disposen els polítics per conviure i fer possibles les peticions de la ciutadania, per això han estat elegits a les urnes. Per greixar i fer moure aqueixes eines, cal la negociació, acompanyada de molt bona voluntat per les parts. Fins ara no ho estem veient per cap de les dues bandes i la ciutadania cada cop està més angoixada de veure com els actuals polítics fan ús omís de la mà esquerra i la predisposició a reunir-se. Rajoy diu, "si Mas demana la visita, demà podrà ser a la Moncloa"; Mas diu, "la visita ja s'ha demanat però no hem rebut resposta". En què quedem?

Els dies passen i els problemes es van agreujant i el polític no escolta la veu del poble; ambdós estan enrocats en les seves posicions sense donar el braç a tòrcer o almenys a moure, per aplanar el camí i resoldre la situació, prou complicada. Si us plau! senyors Rajoy i Mas, doneu-nos l'alegria d'iniciar d'una vegada per totes les converses, intentant arribar a una entesa en la consulta, bé sigui al 9-N o una altra data, amb la mateixa pregunta o d'altres, o que fins i tot es pugui considerar innecessària per haver arribat a un consens de convivència prou convenient per ambdues parts.

Us ho demanem de tot cor, feu-nos el dia a dia més suportable amb la situació de crisi que estem arrossegant, doneu-vos les mans i comenceu a parlar ja!

En la votació per retornar la bandera d'Espanya a l'Ajuntament de Girona, el regidor no adscrit Carles Palomares va abstenir-se, i en la votació per posar una imatge del Rei al saló de plens, va votar en contra.