Opinió

Sorpresa: el meu fill és fatxa

Als 20 anys si no ets d’esquerres vol dir que no tens cor...». Aquesta frase, en les seves diferents versions, ha fet fortuna des que Winston Churchill se la va inventar dins del marc mental del seu moment històric i polític: «Si no ets liberal als 25, no tens cor. Si no ets conservador als 35, no tens cervell». La frase, o més aviat el tòpic, s’ha anat reproduint amb el pas dels anys fins a arribar un moment que no és que hagi perdut vigència, és que la realitat l’ha anat desterrant. Un canvi de mentalitat que, a una generació, la dels catalans que es van fer grans escoltant Sangtraït, Sopa de Cabra o Lluís Llach, ha agafat tant per sorpresa que han anat caient de culs a terra en comprovar que, efectivament, «el meu fill és un fatxa». Els joves més ben preparats de la història, el que més carreres han estudiat, els que han marxat d’Erasmus, parlen idiomes i han fet un màster són molt més conservadors que els seus pares. Per no dir, en cada cop més casos, més masclistes, més classistes i més contraris als discursos d’esquerres que, des de fa un grapat d’anys, han estat els políticament correctes.

Els pares, aquests ara sorpresos, potser podrien haver perdut/invertit una mica el seu temps dels últims anys en veure de què, i com, parlaven, els youtubers, instagramers o tiktokers que, a través del mòbil, han interactuat bastant més amb els seus fills que no pas ells mateixos. Què ha passat perquè d’aquells pares que admiraven a Eric Cantona, o si ho prefereixen Montserrat Roig, s’hagi passat a fills que aspiren a viure com Cristiano Ronaldo o, perdó per ser cruel, com Tamara Falcó.

Percepcions subjectives, generalitzacions, no tots els joves són iguals... D’acord, potser sí. Però anem a les dades. En l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, a la pregunta sobre qui estaria «a favor d’abaixar els impostos encara que sigui a costa dels serveis públics», el segment d’edat amb més respostes afirmatives era el que va dels 18 als 24 anys. De qui és culpa? Dels pares, dels youtubers, de l’educació o d’una societat que, sense voler adonar-se’n, ha convertit els discursos d’esquerres en l’avorriment del políticament correcte permetent que ser un fatxa sigui percebut com el més transgressors. El més atractiu per als joves.

Subscriu-te per seguir llegint