Opinió

El mètode pedagògic Abascal

Qui ho diu que Santiago Abascal vol fer entrar el clau per la cabota a Catalunya? De cap manera! En realitat ens vol convèncer. Ho diu ell: en cas que es produís una nova situació com la de 2017 el seu objectiu consistiria en actuar per «convèncer la població de Catalunya i restaurar la concòrdia». Ah, la concòrdia, quina bella paraula! En català significa «estat d’harmonia que resulta de l’acord dels sentiments, de les idees, etc.». En castellà, idioma del comentari, «conformitat, unió» i també «ajust o conveni entre persones que disputen o litiguen».

Com ho faria l’home de la barba esmolada per convèncer els catalans, acordar la concòrdia i convenir la fi dels litigis? Doncs «imposant la llei sense vacil·lar», amb una actuació molt més contundent que el 155 de Mariano Rajoy, que «va ser un acudit». Res d’uns pocs mesos i convocar eleccions perquè les tornin a guanyar els independentistes. Si d’ell depèn serà «una intervenció duradora i sostinguda, que utilitzi tots els ressorts de l’Estat».

I si després d’aquesta actuació «duradora i sostinguda» els independentistes no s’han deixat convèncer? La lògica de la fórmula apunta a escalar l’aplicació de «la llei sense vacil·lar» per fer-la encara més «duradora» i «sostinguda». Sostenella y no enmendalla.

I si, com ha passat en ocasions anteriors, aquest mètode convenç molts catalans per fer justament el contrari del que ordenen els contundents professors? Doncs ja ens ho podem imaginar: la «pedagogia» duraria i se sostindria fins que tots els empadronats de les quatre províncies veiéssim la llum radiant d’una Espanya on «empieza a amanecer».

Però si no ho aconsegueix, no passa res, perquè a l’ultranacionalisme espanyol l’interessa mantenir el conflicte. Justifica el seu programa extrem i atrau vots espanyols patriòtics. Per això Abascal no es talla i assegura joiós que el seu govern implicaria noves tensions, «amb» Catalunya segons l’Ara, «a» Catalunya segons La Vanguardia. Estem avisats.

Subscriu-te per seguir llegint