Opinió

Escudero: Políticament incorrecte per dir les veritats del barquer

Un any més, i ja en van divuit -que és quan s’assoleix la majoria d’edat-, el passat dilluns en l’esplendorós marc del Castell de Biart de l’empordanesa Vila de Masarac, la gran família del turisme gironí va celebrar la seva entranyable festa anual del Dia Mundial del Turisme organitzada, com sempre, per la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, entitat que presideix des de l’any 2013 l’empresari jonquerenc Antoni Escudero Martínez. Es tracta d’una festa que proporciona als industrials del sector turístic l’oportunitat de retrobar col·legues, amb els quals només tenen l’oportunitat de veure’s molt de tant en tant, poder saludar-los, abraçar-los –amb compte de no besar-se perquè podria resultar riscós– i canviar impressions sobre la situació del sector i, sobretot, com s’ha desenvolupat en general per al gremi la recentment finalitzada temporada estiuenca la qual no ha estat mancada de problemes de tota mena per la major part dels empresaris. Es tracta d’un esdeveniment cada any més exitós, molt esperat per la gran família turística com ho demostra l’augment continuat de participants procedents de totes les contrades gironines que en aquesta ocasió, segons informa l’organització, ha superat els vuit-cents. Aquest any hi ha estat present la presidenta del Parlament, i el Govern de la Generalitat, que l’any passat va brillar per la seva absència, ha estat representat pel conseller d’Empresa i Treball i la directora general de Turisme els quals han tingut l’ocasió de ser testimonis del lliurament de tres premis concedits per primera vegada per la Federació a persones o empreses destacades en activitats relacionades amb el turisme entre els quals destaca l’articulista de Diari de Girona Albert Soler Bofill.

La festa, envoltada d’una ditiràmbica parafernàlia, s’ha iniciat amb la benvinguda a tots els assistents per part del mestre de cerimònies, el periodista de TV Girona Pitu Anaya , i la salutació a la senyera, al mateix temps que una banda de música interpretava els Segadors. Un any més l’amfitrió s’ha superat a si mateix amb el menú virtual que ha ofert als seus convidats. Un àpat tan especial s’ha iniciat amb un deliciós aperitiu consistent en la salutació de la jove filla de la vescomtessa de Biart i com a segon plat les intervencions davant el faristol dels representants de les diferents administracions públiques consistents, llevat d’alguna excepció, en les habituals i esplendoroses dissertacions recurrents de manual amb forta flaire de dejà vu. I com a plat fort de l’àpat virtual el, per molts sempre esperat i per alguns resguardats, parlament del president, el qual, com sempre, no va deixar indiferent a ningú, ans al contrari, amb la seva intervenció. Escudero després de saludar una inacabable tirallonga de càrrecs i convidats VIPs, va entrar, com es diu en l’argot taurí, al trapo. Un cop més no es va mossegar la llengua, es va deixar de romanços i va anar de dret i amb profunditat al problema que més preocupa i acuita actualment a la indústria d’hostaleria: el tema de la manca de personal qualificat i àdhuc no qualificat que pateixen tots els empresaris en general i d’una manera molt més accentuada el gremi d’hostaleria. Escudero diu, i no li falta raó perquè són les veritats del barquer, que si volem organitzar la Ryder Cup de golf l’any 2031 la primera cosa que cal fer és solucionar aquest problema. Que resulta difícil de comprendre que, en un país amb un atur superior al 8% i el 9% a Girona, l’empresariat, i no només del món de turisme sinó en general, no trobi treballadors, la qual cosa adjudica fonamentalment a la gran quantitat d’ajudes i subsidis de tota mena que reben la major part dels treballadors que fa que molts es desinhibeixin de buscar feina. Atrevida i al mateix temps esgalabrosa afirmació que li pot causar rebre hòsties de tots costats. Diu Escudero que el país no pot anar bé de cap manera i tenim un mal futur si inculquem als nostres fills la idea que es pot viure sense treballar i que cap país, per desenvolupat i ric que sigui, pot resistir una sagnia econòmica com aquesta.

Aquest cúmul d’evidents veritats és el que molts pensen, però tothom s’ho calla per falsa prudència quan en realitat és vertadera covardia, però com diria l’exdiputat Joan Tardà: «algú ho havia de dir», i aquest valent ha estat Antoni Escudero.

Subscriu-te per seguir llegint