Opinió

Contra el turisme

Poques indústries són innòcues per al territori on s’instal·len, però la turística és una de les més perjudicials, com estan descobrint els treballadors de la Cerdanya que veuen disparar-se el preu de l’habitatge a la comarca, i com saben els de Barcelona des de fa anys. Ara la Generalitat prepara un altre paquet de mesures per mirar de posar brides al fenomen dels apartaments turístics; el gremi ha posat el crit al cel, però bé cal que les administracions facin alguna cosa davant el desgavell.

El turisme és una indústria exportadora, que són les que porten de l’exterior aquella riquesa que anima la vida econòmica domèstica. Si et dediques a fabricar peces d’automòbil per a l’exportació, els clients es queden allà, cadascú al seu país, i t’envien seus els diners perquè paguis els salaris als teus treballadors, que al seu torn faran bullir l’olla del paleta, el botiguer, la metgessa i la mestra. Però si en lloc de manufactures industrials el que ofereixes són atractius turístics, els clients venen a consumir-los a la teva comarca, i això no només implica que omplin els carrers de gent i de soroll, sinó que comprin i lloguin cases i apartaments, amb una fal·lera que dispara els preus i els deixa fora de l’abast dels salaris que es paguen en aquesta branca de l’economia, força inferiors als de l’automoció. Acabes fent de minyona a casa teva i encara gràcies si et deixen dormir a les golfes.

Hi ha una demanda turística mundial. La gent vol fer vacances, passar temps en indrets agradables i viatjar per conèixer món. Honestament hi he d’estar a favor, perquè jo mateix he fet totes tres coses. Però deixar que el turisme esdevingui la principal activitat d’un territori implica assumir una factura notable, i cal saber com es pagarà. Qui es decideixi per aquesta opció ha de planificar molt bé els controls i les contramesures, i no posar tots els ous al mateix cistell. Per desgràcia, el més freqüent és que municipis, comarques i països s’ho plantegin quan la problemàtica ja els ha desbordat.

Subscriu-te per seguir llegint