Opinió

Albert Rossich i la continuïtat

«L’estètica barroca és clau per a la literatura en català» (Albert Rossich)

Guardo un magnífic record dels anys passats a la Universitat de Girona (UdG) com a alumne de Filologia Catalana. Bons companys, amb qui perdura una valuosa amistat, i excel·lents professors, de qui vam aprendre molt.

En aquest escrit vull parlar del doctor Albert Rossich i Estragó, que, amb motiu de la seva jubilació, va pronunciar la seva lectio ultima el passat 14 de setembre a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres.

Rossich és un humanista. Un home del Renaixement. D’aquells que tenen passió per la globalitat i per les coses ben fetes. Interessat en la història de la cultura en general, en la literatura i la llengua catalanes en particular i en l’època moderna en especial.

Recordo que, en el primer curs, el temari ens portà a estudiar la Renaixença, però em cridava gratament l’atenció el fet que fàcilment establia lligams i connexions amb altres períodes de la nostra literatura, com ara els segles del Renaixement, el Barroc i la Il·lustració. Va ser llavors quan em vaig adonar de la transcendència de Francesc Vicenç Garcia, el rector de Vallfogona.

Rossich, des del començament de la seva activitat investigadora, s’ha esforçat a fer transitables molts dels camins de l’època moderna de la literatura catalana. La tasca portada a terme durant molts anys és ingent. La suma de moltes qualitats –curiositat, generositat, passió, persistència, rigor, treball...– ha fet possible l’aportació d’unes contribucions, importantíssimes, que han ajudat enormement a posar aquest període al lloc que li correspon dins de la nostra història literària i, aspectes també molt importants, a dignificar-lo i a fer ben visible el fil de la continuïtat de les lletres catalanes, tot posant el rector de Vallfogona al costat dels poetes més grans.

Amb motiu de l’homenatge rebut, se li lliurà el volum Sou lo que podeu mostrar que haveu begut d’aquesta font, que, amb magnífiques aportacions d’autors ben diversos, testimonia els molts àmbits d’interès que ell ha tingut i té.

Enguany celebrem l’Any dedicat al Rector de Vallfogona, que es clourà dijous vinent, 23 de novembre, al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa. La collita està essent abundant, amb un èxit especialment important: l’edició, per part de Barcino, de la Poesia Completa a cura d’Albert Rossich.

Que pugueu continuar molts anys més fent tan bona feina, estimat professor Rossich!

Subscriu-te per seguir llegint