Opinió | Xavier Gasull sais la bisbal d’empordà

La cuina, lluny de les estrelles

Ara que s’han entregat les estrelles Michelin, vull explicar la realitat del món de l’hostaleria, fora del món irreal, i imaginari de las estrelles.

Soc cuiner, fill i nét de molt bones cuineres, i duc a las espatlles més de 25 anys d’experiència rere els fogons, més de la meitat com a xef o cap de cuina, i tinc la sort, de treballar en un món que m’apassiona i m’ha donat moltes alegries, i que ara em veig obligat a abandonar, som-hi:

Què significa avui treballar a la cuina:

Entrevistes on et prometen sous i condicions que, passat el primer mes de treball, no té res a veure a la realitat que trobes i et donen.

Contractes amb 90 dies de prova, tot i demostrant la teva professionalitat.

Contractes amb categories molt inferiors al nivell professional per al qual et contracten, amb sous irrisoris, perquè l’empresari pugui pagar menys impostos.

Setmanes laborals de 6 dies i d’un mínim de 9/10 hores diàries, si tens sort.

Fulls de registre d’horaris on t’obliguen a apuntar no més de 8 hores diàries i 5 dies laborals perquè no quedin registrades les hores reals.

No es paguen hores extres, ni extres de festius, ni dies de prova, que t’obliguen a treballar abans de començar, i després et posen els 90 dies de prova, més a més, al contracte.

Llocs de treball amb les mínimes infraestructures i eines per treballar, i la gran majoria desfasades, i en estats deplorables.

Empreses on no et donen EPI (equips de protecció individual), equips que estan obligats a donar-te i que et fan firmar el full conforme te’ls han donat el dia que firmes el contracte, i no es donen.

Empresaris amb el mínim o cap coneixement del món de l’hostaleria.

Impossible compaginar la feina amb la vida personal amb horaris del tot inassumibles, i físicament inaguantables.

Aquestes són algunes de les coses que trobem avui en dia a l’hostaleria.

Propines que en molts casos se les queda l’empresari.

Jo no sé si servirà de res això, però si algú llegint això, canvia la manera de fer, o es sensibilitza, gràcies per avançat.