Opinió

Posem en valor l'arxiu històric del COAC

La gent no s’acaba d’adonar de l’enorme poder que tenen els documents», deia recentment, Joan Boadas, arxiver municipal de Girona entre 1990 i 2022, i actual cronista oficial de la ciutat. 

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va néixer formalment l’any 1969, a proposta de l’arquitecte Oriol Bohigas, amb la voluntat de conservar i estudiar el patrimoni documental arquitectònic que el Col·legi havia anat salvaguardant, i de difondre el treball col·lectiu mostrant la missió social de la seva tasca. Des d’aleshores, l’Arxiu s’ha convertit en el primer de la Península Ibèrica que recull documentació professional arquitectònica, i en un dels més importants d’Europa.

El conjunt documental dipositat al Col·legi estableix un complet mapa que permet representar l’aportació dels mestres d’obra des dels temps de la Renaixença fins a l’arquitectura dels nostres dies. Amb gairebé dos milions de peces -entre plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència, arxius audiovisuals...- fruit, sobretot, de donacions, és un dels centres de referència per als estudiosos i arquitectes d’arreu del món, alhora que constitueix un patrimoni per als col·legiats i col·legiades de valor incalculable.  

L’any 2019, coincidint amb la celebració del 50è aniversari de l’Arxiu, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) va atorgar al Col·legi el Premi Nacional de Cultura per la seva labor en la «reivindicació del valor arquitectònic i patrimonial arreu de Catalunya» i aquesta és, precisament, la tasca que desenvolupa l’Arxiu Històric.

A Girona, l’Arxiu custodia els fons professionals d’una trentena d’arquitectes, l’obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l’arquitectura del nostre territori. Des de Rafael Masó i Josep Claret, passant per Ricard Giralt Casadesús, Pelayo Martínez Paricio i Ignasi Bosch, fins a les incorporacions fruit de les darreres donacions de Jeroni Moner, Hereu - Español Arquitectes (Francesc Hereu i Joaquim Español) i Crous/Grabuleda/Riera arquitectes (Jordi Crous, Jaume Grabuleda, Joan Grabuleda i Josep Riera). 

Aquests darrers, referents d’una generació d’arquitectes dels últim 50 anys, les obres dels quals, han confeccionat l’arquitectura que gaudim i vivim. Obres destacades, premiades i reconegudes, moltes recollides a la Guia d’Arquitectura de Girona: àrea urbana i a la pàgina web arquitecturacatalana.cat.

El valor d’aquesta documentació, la seva custòdia, la seva catalogació, així com totes les publicacions vinculades, es deuen a la gent que ha treballat a l’Arxiu Històric durant més de 50 anys i a les diferents juntes directives que hi han apostat fermament, però sobretot és gràcies als arquitectes i a les famílies per les seves donacions.  

Com diu l’Honorable Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, «Els arxius m’han semblat llocs venerables que s’havien de reivindicar i regenerar fins a convertir-los en molt més que simples dipòsits documentals. Han d’acabar sent centres de cultura i de recerca, on les arrels del que som i del que hem estat es puguin explorar i analitzar al servei de la col·lectivitat».

L’Arxiu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha de ser això.

Subscriu-te per seguir llegint