Opinió

L'atur estadístic i l'efectiu

Les dades de l’Enquesta de Població Activa fetes públiques ahir per l’Institut d’Estadística mostren una radiografia del mercat de treball gironí que s’assembla molt poc al que fa pocs dies ens mostrava el SEPE del ministeri de Treball. Tot i que la metodologia per elaborar les dues estadístiques no tenen res a veure, ambdues analitzen la mateixa matèria. Mentre la segona posava de manifest la creació de milers de llocs de treball el darrer any, la que vam conèixer ahir constava una reducció del nombre d’ocupats.

Un escenari que podria explicar-se pel que alguns economistes han anomenat «atur efectiu», que elimina el maquillatge estadístic de l’última reforma laboral: hi ha milers de persones que, tot i no treballar, estan vinculades per un contracte laboral a una empresa. Són, per exemple, els afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació o els fixos discontinus.

Més enllà de les discussions metodològiques, és tan cert que en els darrers anys s’ha creat ocupació com que aquesta és fràgil en termes de qualitat. Només cal veure que la renda per càpita de la gran majoria de treballadors -que tenen en els salaris la seva única font d’ingressos- i el seu poder de compra s’ha estancat o s’ha reduït. 

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES