Opinió

La Moreneta i la pluja

La Moreneta.

La Moreneta. / Mireia Arso

Fa uns mesos, el sensacional equip del Versió RAC1 va fer un programa dedicat a demanar pluja a la Moreneta. Va ser una emissió molt divertida, amb pujada a peu a Montserrat d’en Toni Clapés i una bonica i molt còmica intervenció dels senyors (personatges) Marcel·lí Virgili i Vicenç Martí. És un programa d’humor en el qual se’n foten del mort i del qui et vetlla, però que no podria ofendre cap creença. Poc després, en un dia plujós, l’abat de Montserrat rebia la visita de Barack Obama i va dir que l’expresident dels Estats Units havia portat la pluja, cosa que va ofendre, com és normal, a l’equip de radiofonistes. Fa pocs dies el programa Planta Baixa de TV3, o com es digui ara la tele pública catalana, va fer una operació similar, però sense gaire gràcia, la van fer justament el dia abans que la predicció anunciés pluja per l’endemà, que és la trampeta que es fa habitualment. Va ser força patètic el to periodístic que li van voler donar. I va ploure menys del que s’havia anunciat. Si jo fos la Moreneta, els hagués engegat directament a pastar fang.

M’agrada recordar un cop més que l’any 2008, en una situació força desesperada el conseller de la Generalitat Francesc Baltasar va dir que només quedava demanar aigua a la Moreneta. I, just després de dir-ho, va començar a ploure i es va acabar la sequera. Preguntat poc temps després al polític sobre si havia pujat a Montserrat a donar gràcies, el conseller va respondre que no creia en aquestes ximpleries. Queda clar que l’infern és ple de desagraïts. Però el que és més greu és que un cop es va posar a ploure es va aturar l’emergència i alguns dels projectes ideats per a fer front a la situació -que si pujar aigua de l’Ebre, que si baixar aigua de França- es van quedar en paper mullat. I qui dies passa, anys empeny i aquells projectes van quedar aturats.

No puc saber si el Govern d’ara fa pregàries secretes per veure si una decisió celestial arregla la situació i ens treu les castanyes del foc. En tot cas, penso que farien bé d’agafar com a hipòtesi de treball aquell refrany castellà que diu «Fíate de la Virgen y no corras». I això, no pas perquè no creguem en la Moreneta, sinó perquè, sospito, la Moreneta ja no creu en nosaltres. Fins d’avui en vuit, si no hi ha res de nou. 

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES