Opinió

Una xarxa social que mata gent

Si totes les persones que denuncien l’omnipresència del porno a internet no consultessin mai pàgines de contingut sexual, desapareixeria el sector fonamental i més pròsper de la indústria digital. L’assetjament als tecnomagnats dimecres passat al Senat nord-americà per la seva impagable contribució als abusos a menors, oblida que les xarxes socials no van arribar per salvar el món, només per reflectir-lo. Els senadors fingien sorprendre’s davant de Mark Zuckerberg que Facebook no es limiti a anunciar els horaris d’una pizzeria, sinó que diversifiqui la promoció de la pederàstia. En facilitar la comunicació, s’accelera el crim, les alertes sobre els continguts sexuals amb nens no dissuadeixen, promocionen.

Sense descomptar l’enveja, és clar. Els tecnomagnats són milers de milions de vegades més intel·ligents que jo, goso dir que la relació es manté amb vostè. Tot i això, en comprovar les limitacions expressives en públic d’Elon Musk o Zuckerberg, venen ganes de treballar de bilionari. Les doctes excepcions de Bill Gates o el desaparegut Steve Jobs no aclareixen la correlació entre intel·ligència i fortuna. Pel que fa a la seva implicació personal en la promoció dels abusos sexuals, estan massa ocupats guanyant diners perquè se’ls distregui amb qüestions menors, literalment.

La societat no sol exigir justícia, només consol. Pot cultivar-ho recordant que, si no existissin les xarxes socials corruptores, la salut mental compromesa hagués empitjorat per altres vies. És injust subestimar la capacitat de l’ésser humà per complicar-se la vida en aquesta terra. La catarsi de l’estomacada als tecnomagnats al Senat s’ha sintetitzat en la frase del republicà Lindsey Graham a Zuckerberg, «el seu producte està matant gent, vostè té les mans tacades de sang». Coincideix no casualment amb la frase d’Oppenheimer a Truman, «tinc les mans tacades de sang». El president nord-americà li va oferir al científic un mocador per netejar-se, i va concloure que «no vull tornar a veure aquest fill de gossa ploraner». Paraula amunt o avall, segur que coincideix amb la reacció que el creador de Facebook no va encertar a verbalitzar.