Opinió

Prostituir-se l’iris per quatre rals

Cada nova moda és encara més absurda i perversa que l’anterior. L’última, deixar-se escanejar l’iris a canvi de quatre rals (a més, en criptomonedes). Malvendre l’iris (i la teva identitat) a canvi de 30 euros mal comptats és una manera de dir-li al món que sí, que t’és igual prostituir-te de per vida, sense qüestionar-te la lletra petita ni arribar a plantejar-te l’abast malèfic d’una decisió irrevocable que pot suplantar-te la identitat al segon, arribant a culpar-te d’un assassinat o comprometent la teva entrada a un país estranger. Però per 30 euros o, el que és el mateix, mitja nit de festa de gorra, no t’ho penses dues vegades. Ni durant les dues hores llargues de cua al centre comercial perquè arribi el teu torn. Una estratègia de reclutament massiu que, salta a la vista, tampoc ofereix massa garanties.

Una de les imatges més preocupants d’aquesta febre és que la gran majoria d’interessats són joves, que ho veuen com una fórmula màgica per aconseguir diner fàcil. Molts, menors d’edat que ho fan d’esquenes als seus pares (i és que per demanar, no els fan ensenyar ni el DNI). L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ja ha rebut quatre denúncies relacionades amb aquesta activitat, que de moment està analitzant. Worldcoin, l’start-up de criptomonedes que hi ha al darrera (obra del cofundador d’OpenAI i creador de ChatGPT) diu que ja ha escanejat l’iris a gairebé 3,5 milions de persones arreu del món (300.000 a Espanya).

Tres milions i mig de persones ja s’han desprès de la seva contrasenya més fiable, com qui ven la seva ànima al diable. Una vegada més. Sense remordiments. Com qui durant el confinament es va entretenir amb FaceApp regalant-los selfies a canvi de veure’s amb seixanta anys més o de saber quina fila faria si fos del sexe oposat. O els que van sumar-se a la moda de compartir fotografies seves per a esbrinar com haurien quedat a l’anuari si haguessin estudiat als Estats Units als anys noranta. Però seguim picant un ham enverinat que, sigui en forma de divertimento o de caramel econòmic, ja té carta blanca per pervertir la realitat.

Subscriu-te per seguir llegint