Opinió

Jordi Ponjoan del Molino

Una qüestió de supervivència

El pantà de Dosrius Boadella, a vista de dron

El pantà de Dosrius Boadella, a vista de dron / Jordi Borràs (ACN)

La greu crisi per la sequera està portant a Catalunya al límit. Els ànims estan crispats i la manca d’aigua provoca neguit i angoixa, sobretot a la pagesia. Els regants del Llobregat no poden utilitzar l’aigua de la potabilitzadora del Prat perquè té un bacil i els del Ter troben salinitat en el seu aqüífer. Així mateix, en l’aigua de boca, per falta dels cabals normals, comencem a detectar elements químics que la fan dubtosament potable.

L’administració, amb l’aplicació de l’estat d’emergència, està donant pals de cec i fa giragonses sense cap sentit: ordena el tancament de les dutxes de gimnasos, prohibeix dessaladores, es planteja deixar obrir piscines només si són refugis climàtics, i restringeix l’ús d’aigua a sectors com la ramaderia i la pagesia en funció de les seves queixes i demandes. I tot això, sense afrontar l’arrel del problema: la greu realitat de les conques internes i la gravíssima espoliació del Ter.

Catalunya té dues conques: les internes, amb un 20% de recurs d’aigua per abastar el 90% de població i territori; i la de l’Ebre, amb un 80% de recurs i un abastament al 10% de població i territori .

Avui que plou de ponent i la conca hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està quasi al 70% de la seva capacitat podria, de manera puntual, urgent i transitòria, traspassar 100Hm3 ( només Mequinensa tenen 1.200 HM3) a conques internes i, d’aquesta manera, es podria desconnectar el Ter, que està exhaust. Què espera el Govern d’ERC , en minoria, a establir contactes amb la CHE i el Govern espanyol per solucionar la crisi per sequera més brutal de la història de Catalunya?

Quines indemnitzacions pagaran a pagesos i ramaders per zero aigua en aquesta campanya i quines compensacions es pagarà al sector turístic per anul·lació de reserves si aquesta situació s’agreuja amb restriccions d’abastament i sense piscines ? Algú calcula quin impacte tindrà tot això?

No és una qüestió de política, es una qüestió de supervivència del país . Només esperar que plogui no es la solució !

Molt Honorable President Pere Aragonès, i Honorable Conseller David Mascort, no esteu al servei del partit, esteu al servei de Catalunya . O lluiteu o dimitiu!

Subscriu-te per seguir llegint