Opinió

Europa vota

El procés d’integració de la Unió Europea, sobretot econòmica però també política, té una incidència real a les nostres vides. Davant l’avanç del populisme que posa en dubte algunes de les conquestes de la UE, cal més pedegogia dels beneficis que ha suposat. Amb un 6% de la població mundial, la capacitat d’influència dels europeus en el context internacional està en qüestió sobretot perquè els interessos de cada estat, massa sovint, pesen més que el consens per trobar un posició comuna. La invasió d’Ucraïna ha suposat un punt d’inflexió pel que fa a les amenaces a les quals ens enfrontem, però mentre al centre d’Europa la guerra es veu com un problema molt greu, al sud lamentablement sembla que ens quedi lluny.

Ho constata una enquesta recent encarregada per mitjans de comunicació de diferents països del continent, que mostra algunes coincidències, però també força contradiccions. En línies generals, els ciutadans esperen de les institucions europees coses en les que poden fer molt poc. Per exemple, la majoria asseguren voler polítiques comunes de defensa i immigració, que en realitat són competències marginals de la UE, a les que es destina menys del 3% del pressupost comunitari. Entre les preocupacions comunes destaquen la salut, la guerra, i el fet que, en la majoria dels països, els ciutadans prioritzen la millora del seu poder adquisitiu al medi ambient.

Jean Monnet, considerat un dels arquitectes de l’inici del procés d’integració europea, va dir que «Europa es forjará durant les crisis, Europa serà la suma de las solucions adoptades per aquestes crisis». Estem davant un moment determinant a la història europea.. Després de les eleccions a l’Eurocambra, sorgiran els lideratges i l’estabilitat per a construir un UE més forta?

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES