David Trueba dissecciona la figura de la reina Sofia per a HBO Max

La plataforma estrena el 23 de juny «Sofía y la vida real», una docusèrie que repassa vuit dècades d’història a través de diversos testimonis

La reina Sofía en una imatge d’arxiu.  | REUTERS

La reina Sofía en una imatge d’arxiu. | REUTERS / marisa de dios. barcelona

marisa de dios. barcelona

Des de fa un temps, les plataformes estan posant el focus a la família reial espanyola, en general, i el rei emèrit, en particular. Últimament s’han estrenat docuseries com Los Borbones: Una familia real (Atresplayer Premium), Salvar al rey (HBO Max) i Juan Carlos, la caída del rey (SkyShowtime). Però el que no ha estat tan habitual és que s’hagi centrat l’atenció en la dona de Joan Carles, la reina Sofia.

Ella serà precisament la gran protagonista de Sofía y la vida real, la sèrie documental dirigida per David Trueba i Jordi Ferrerons que arribarà el pròxim 23 de juny a HBO Max. Formada per quatre episodis, la docusèrie repassarà vuit dècades d’història mitjançant un personatge decisiu a l’hora d’entendre l’evolució de les monarquies europees modernes. «Fonamental per a la cohesió i la pervivència de la casa reial espanyola amb la seva autoritat i professionalitat », assenyalen des de la producció del projecte.

Sofia y la vida real posarà èmfasi en un personatge que sempre ha estat al costat de l’emèrit. «Des de la proclamació del seu marit com a hereu de Franco fins a l’entronització del seu fill Felip com a rei. Des d’un compromís matrimonial beneït per totes les cases reials fins a la publicació detallada de les incessants infidelitats del seu marit, dels seus escàndols financers i amb el debat de fons sobre la continuïtat de la monarquia». Una dona que, «en un context d’altíssima polarització política», va tenir una «formació com a reina ja des del bressol pot ser determinant en la preparació de la seva néta Leonor».

Per retratar la figura de Sofia, la docusèrie comptarà amb el testimoni de periodistes, polítics, historiadors, juristes i amics de la que va ser reina d’Espanya, com Pilar Urbano, Carmen Enríquez, Ernesto Ezáiker, Ignacio Escolar, Ana Pardo de Vera, Fernando Garea, Mercedes Milá, Sergio Vila-Sanjuán, Verónica Fumanal, Javier Jiménez-Ugarte, Iñaki Agasagasti o Victoria Prego.