Quatre receptes d'amanides de Nadal per fugir dels excessos de les festes

En l'època de menjars copiosos i sobretaules interminables, proposem quatre amanides fresques per contrarestar tant greix

Tres receptes d'amanides de Nadal per fugir dels excessos de les festes

Tres receptes d'amanides de Nadal per fugir dels excessos de les festes / EP

EP

Nadal és època d'excessos, de menjars copiosos, de beure i de brindar en sobretaules interminables. Per això a més d'un se li fa llarga aquesta època en què tots mengem molt més de l'habitual. Això es fa encara més pesat en els sopars, que, tot i que es recomana fer-los lleugers, a la nit de Nadal i Cap d'Any s'omplen de patés, fregits i carns riques en greix. Per això de vegades està bé servir algunes propostes més lleugeres per contrarestar els guisats de xai, les croquetes i les postres carregades de sucre. Més d'un ho agrairà per arribar a ple rendiment al moment del tortell de Reis. Aquí van quatre idees d'amanides perfectes per a les taules de Nadal:

Amanida de llagostins

Ingredients

  • Un paquet de barreja d'enciams
  • 400 grams de llagostins cuits
  • Vuit bastonets de cranc
  • Dos tomàquets d'amanida
  • Un alvocat madur
  • Dos ous

Elaboració

  • Coeu els ous de manera que els rovells estiguin completament quallats. Després deixeu refredar.
  • Talleu l'enciam a juliana, renteu i escorregueu-ho completament fins que no hi quedi aigua. Amaniu-ho amb oli, vinagre i sal.
  • Renteu i talleu els tomàquets a trossos petits. Feu el mateix amb l'alvocat i els ous.
  • Talleu els llagostins menys un parell que s'utilitzaran per decorar.
  • Barregeu tots els ingredients, excepte l'enciam, i afegiu-hi oli i sal.
  • Per emplatar, col·loqueu un llit d'enciam i a sobre la resta dels ingredients.

Amanida de burrata

Ingredients

  • Una burrata gran
  • 300 grams de tomàquets xerri
  • Dues cullerades de pinyons
  • Una bossa de barreja d'enciams
  • Alfàbrega
  • Oli, sal i pebre

Elaboració

  • Per confitar els tomàquets xerri, col·loqueu-los en una cassola amb molt oli i deixa'ls a temperatura mitjana durant una hora. Reserveu i deixeu-los refredar.
  • Torreu els pinyons en una paella a mitja temperatura.
  • Col·loqueu la burrata al centre d'un plat i disposeu al voltant l'enciam i els tomàquets cherry confitats.
  • Decoreu amb pinyons i fulles d'alfàbrega.
  • Amaniu amb oli, sal i pebre.

Amanida de perdiu escabetxada

Ingredients

  • Perdiu escabetxada
  • Una granada
  • Un enciam
  • Una fogassa de pa dur
  • Una cullerada de mostassa a l'antiga
  • Una cullerada de mel
  • Oli, vinagre, sucre i sal

Elaboració

  • Per preparar la vinagreta que servirà com a amaniment, barregeu la mostassa, la mel, la sal i el sucre. Afegiu-hi oli i vinagre, removeu i reserveu.
  • Talleu el pa dur i fregiu-lo en una paella amb molt oli fins que s'hagi daurat.
  • Trossegeu la perdiu.
  • Desgraneu la granada.
  • Talleu l'enciam a juliana.
  • Fiqueu l'enciam en una plata i amaniu-lo.
  • Col·loqueu a sobre el pa i la perdiu i decoreu-la amb la granada.

Amanida de bròcoli

Ingredients

  • Un bròquil
  • Cinc talls de bacó
  • 50 grams de ceba cruixent
  • 30 grams de barreja de llavors
  • 30 grams de panses
  • 20 grams de mel
  • Vinagre de poma
  • Sal i pebre

Elaboració

  • Talleu el bacó en tires i disposeu-les en un plat pla per coure-les al microones. Reserveu-lo.
  • Coeu el bròquil al vapor quatre minuts perquè quedi al punt.
  • Torreu la barreja de llavors en una paella.
  • Barregeu el bròquil amb les llavors, les panses i la ceba cruixent.
  • Prepareu una vinagreta amb la mel, el vinagre, sal i pebre.
  • Afegiu-hi la vinagreta.
  • Col·loqueu a sobre les tires de bacó i serviu al plat.