L’Hospital Vall d’Hebron ha demostrat en models animals l’eficàcia d’un fàrmac contra el neuroblastoma, un tipus de tumor que representa entre el 8 i el 10% de tots els càncers infantils i el 15 % de totes les morts.

Membres del grup de Recerca Translacional en Càncer a la Infància i l’Adolescència, en col·laboració amb el grup de Recerca Biomèdica en Urologia, han analitzat l’efecte terapèutic d’aquest nou fàrmac, anomenat 4SC-205, que té un efecte inhibidor de la proteïna KIF11. Aquesta proteïna actua com a regulador de la divisió de les cèl·lules i es troba alterada freqüentment en tumors, tant de l’adult com del càncer infantil. Als models animals, concretament en ratolins, el tractament amb 4SC-205 va ser molt efectiu, reduint el creixement dels tumors en més d’un 90%.

De forma oral

A diferència d’altres inhibidors de KIF11, el fàrmac 4SC-205 es pot administrar de forma oral, cosa que permet administracions més seguides però amb dosis més baixes, millorant així la seva tolerabilitat i mantenint-ne l’efecte antitumoral.

L’estudi, els resultats del qual han publicat recentment a la revista Clinical and Translational Medicine, va analitzar l’efecte del 4SC-205 en combinació amb altres fàrmacs que s’utilitzen davant del neuroblastoma.

Els investigadors van comprovar que potencia l’efecte antitumoral dels altres medicaments, així que ofereix la possibilitat als oncòlegs pediàtrics de fer-lo servir en diferents combinacions. Els resultats d’aquest estudi permetran dissenyar un assaig clínic combinant el 4SC-205 amb altres fàrmacs.

Els tumors infantils són rars, però són la primera causa de mort en nens per malaltia. Particularment, el neuroblastoma representa entre el 8 i el 10% de tots els càncers infantils i el 15% de totes les morts per càncer als nens.