Diari de Girona

Diari de Girona

Investigadors dels EUA troben en coralls tous un compost prometedor contra el càncer

L’eleucerobina, descoberta inicialment als anys 90 del segle passat, és un component químic al qual s’atribueixen propietats contra la malaltia

Coralls tous en una fotografia d’arxiu. | EUROPA PRESS

Un equip nord-americà de científics ha descobert que un tipus de corall tou comú a la costa de Florida fabrica un component químic al qual s’atribueixen propietats contra el càncer, va informar en un comunicat. El seu estudi, publicat a la revista Nature Chemical Biology, és un pas endavant per arribar un dia a produir aquest compost, l’eleucerobina, al laboratori, van assenyalar.

El component va ser descobert inicialment als anys 90 del segle passat per un grup de científics marins que el van trobar en un rar corall a la costa d’Austràlia. Uns experiments preliminars van indicar que l’eleucerobina, que és utilitzada pel corall com a defensa davant depredadors, inhibia el creixement de cèl·lules cancerígenes.

Els experts van explicar que durant anys es va intentar sense èxit trobar fonts suficients del químic que permetessin el desenvolupament de fàrmacs i la seva recreació al laboratori era impossible sense saber com se sintetitza en la natura.

Després d’identificar la seva existència en aquests coralls tous, els investigadors dirigits per Eric Schmidt van poder determinar el codi genètic que fan servir per sintetitzar-lo.

Seguint després aquestes instruccions, van aconseguir fer els primers passos per recrear el compost en el laboratori. D’aquesta forma, si s’aconseguissin produir en més altes quantitats, eventualment es podrien fer proves més exhaustives per comprovar la seva efectivitat contra el càncer, asseguren aquests experts.

Els investigadors afirmen també que l’eleucerobina presenta avantatges davant d’altres compostos que han estat trobats en animals per utilitzar-los en medicina.

Un és que, a diferència de les substàncies químiques verinoses que injecten algunes espècies, el químic dels coralls està fet per ser ingerit i per tant és molt més digerible.

Això vol dir que, si es convertís en medicament, la seva administració podria ser mitjançant una pastilla en lloc d’una injecció i la seva digestió també seria més fàcil.

«Aquests compostos són més difícils de trobar, però són més fàcils de fabricar al laboratori i més fàcils de prendre com a medicina», va assenyalar Schmidt.

Agents antibiòtics

Paral·lelament, els autors han constatat que els coralls contenen molts altres compostos que podrien funcionar com a agents antiinflamatoris, antibiòtics i d’un altre tipus, i sostenen que el mètode utilitzat en aquesta ocasió podria ser un referent per eventualment desenvolupar-los al laboratori.

Compartir l'article

stats