L’alcohol altera el son i és més perjudicial per a les persones que pateixen apnea

Els experts alerten que augmenta la predisposició a roncar i facilita el col·lapse de les vies respiratòries

Efe. Madrid

La Societat Espanyola del Son alerta que l’alcohol, pres en grans proporcions, altera el son i pot ser especialment perjudicial per a les persones amb apnea del son, ja que augmenta la predisposició a roncar i facilita el col·lapse de les vies respiratòries.

En una nota de premsa, la societat explica que l’alcohol pres en grans proporcions actua en principi com a ansiolític i hipnòtic, però té un efecte rebot: disminueix el son No REM i augmenta el REM, cosa que es tradueix en despertars freqüents, un augment dels somnis viscuts i un pitjor descans.

El consum habitual d’alcohol es relaciona amb el desenvolupament de nombroses malalties cròniques: des de malalties cardiovasculars i hepàtiques fins a trastorns mentals, passant per diferents tipus de càncer com el de mama, gola, laringe, esòfag, fetge, còlon o recte.

«L’alcohol, en qualsevol de les formes, representa una amenaça per a la salut en general, disminueix la capacitat de resposta per a les tasques del dia a dia i impedeix que el cos renovi les energies necessàries a la nit», explica la doctora Anjana López Delgado, neurofisiòloga clínica i membre del grup de treball d’Insomni de la Societat Espanyola de Somni (SES).

Aquest efecte ansiolític i hipnòtic, precisament, és el que ha ajudat a instaurar socialment el mite erroni que l’alcohol millora el descans, però no és així, perquè en primera instància escurça el temps que triguem a dormir-nos però després «es tradueix en despertars molt freqüents, un augment dels somnis viscuts i un pitjor descans», argumenta l’experta.

Un pitjor descans al qual també contribueix el fet que el consum d’alcohol augmenti la freqüència amb què necessitem anar al lavabo a la nit. «Les begudes alcohòliques produeixen deshidratació, cosa que té una important repercussió en la qualitat del son», afegeix aquesta experta.

L’impacte de les begudes alcohòliques és pitjor quan el seu consum, lluny de ser una mica esporàdic, es converteix en una pràctica diària perquè en aquest cas s’altera el cicle normal de son.

Subscriu-te per seguir llegint