La fruita per a majors de 50 anys que millora la memòria i manté el colesterol a ratlla

Podria també ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives com l'alzheimer

Les baies blaves o nabius, tenen unes importants propietats

Les baies blaves o nabius, tenen unes importants propietats / Pixabay

Rafa Sardiña

Els nabius són una de les fruites que més s'han posat de moda en els últims anys.

Neixen en ram i al principi són blancs, però a mesura que passa el temps es tornen vermellosos-purpurats. I la seva popularitat es deu a la seva versatilitat, ja que el seu sabor dolç permet utilitzar-los en rebosteria, en melmelades…

No obstant això, una nova recerca ha tornat a posar el focus en els nabius pel seu poder neuroprotector.

Això podria ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives com l'alzheimer, que actualment pateixen unes 800.000 persones al nostre país i que és la patologia que més discapacitat genera entre les persones grans a Espanya.

Nabius: vitamina C i molt més

Els nabius, dels quals existeixen més de 30 varietats, són una fruita d'aspecte arbustiu.

Són originaris dels Estats Units, i allà s'hi troba l'espècie més comuna i més comercialitzada: el nabiu baix. De fet, els Estats Units, al costat del Canadà, són els països amb més producció del món, amb 223 milions de quilos.

Els nabius son rics en antioxidants

Els nabius son rics en antioxidants / Pixabay

Els nabius són rics en:

  • Antioxidants
  • Polifenols
  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Vitamina A
  • Calci
  • Ferro
  • Fibra.

Per a pacients amb malalties reumàtiques

Un sol grapat de nabius conté 14 mil·ligrams de vitamina C, la qual cosa suposa el 25% de les necessitats diàries.

Però, destaca, sobretot, pel seu baix contingut calòric. Uns 100 grams aporten 42 calories, segons explica la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN).

  • Grassa (lípids totals): 0,6 g
  • Proteïna: 0,625 g
  • Aigua: 87,8 g
  • Fibra dietètica total: 4,9 g
  • Carbohidrats: 6,05 g 
  • Vitamina C 9,7 mg
  • Calci 6 mg
  • Ferro 0,3 mg
  • Vitamina B6 0,1 mg
  • Magnesi 6 mg

Fins ara, nombrosos estudis han evidenciat que els nabius són una de les fruites amb més quantitat d'antioxidants, en concret les proantocianidines, que té propietats antiinflamatòries.

D'aquí ve que sigui un aliment bàsic per als pacients amb malalties reumàtiques, ja que disminueix la inflamació que lesiona els teixits articulars.

“Millora la salut vascular i la capacitat cognitiva”

La recerca de la Universitat d'East Anglia (el Regne Unit) ha demostrat que incorporar aquesta fruita en persones d'entre 50 i 80 anys podria ajudar a millorar la memòria i la funció cerebral.

Per a arribar a aquesta conclusió van estudiar durant tres mesos a participants que van consumir uns 100 grams d'aquest producte.

L'investigador principal, el doctor David Vauzour, de la Facultat de Medicina de Norwich, explica que "s'espera que la demència afecti al voltant de 152 milions de persones el 2050". 

Els nabius son una gran font de vitamina C

Els nabius son una gran font de vitamina C / Pixabay

I com no existeix una cura coneguda:

  • "És crucial que busquem intervencions d'estil de vida modificables, com la dieta, que puguin ajudar a disminuir el risc i la càrrega de la malaltia".

Dels 60 voluntaris, 30 d'ells van consumir pols de nabius liofilitzats, i l'altra meitat, placebo.

I els resultats han estat més que sorprenents, ja que s'ha comprovat que ingerir nabius millora significativament la memòria episòdica visual, que és l'encarregada de permetre'ns recordar successos significatius de la vida.

Com ressalta l'especialista:

  • "Els participants que van consumir la pols de nabius van mostrar un rendiment millor de la memòria episòdica i una millor circulació de nutrients essencials com l'oxigen i la glucosa en parts importants del cervell que recolzen la cognició".

I és que, a més de millorar la memòria, els nabius també han demostrat que "disminueixen els nivells de colesterol LDL, conegut com el colesterol 'dolent', la qual cosa recolza la idea que poden millorar la salut vascular i la capacitat cognitiva".

  • "Les troballes d'aquest estudi són molt encoratjadores, especialment considerant que una intervenció de nabius vermells molt curta de 12 setmanes va poder produir millores significatives en la memòria i la funció neuronal".