Els efectes nocius de menjar massa sucre

Les malalties cardíaques, la salut bucal i fins i tot, l'ansietat o la depressió podrien aparèixer per l'excés del consum de sucre

Atipar-nos de productes ensucrats

Atipar-nos de productes ensucrats / Getty Images

Eva Remolina / AMIC - AMIC - Redacció

El sucre és una substància dolça i cristal·lina que es troba de manera natural en diversos aliments, com a fruites i verdures. No obstant això, la forma més comuna de sucre utilitzada en l'alimentació és el sucre de canya o el sucre de remolatxa, que es processa i refina per a obtenir cristalls blancs.

El sucre es compon principalment de sacarosa, un disacàrid format per glucosa i fructosa. És un carbohidrat que proporciona energia a l'organisme. Es fa servir àmpliament en la indústria alimentària per a endolcir aliments i begudes, i també s'usa en la preparació de productes enfornats, postres i dolces.

Prendre massa sucre pot tenir diversos inconvenients per a la salut

Aquí hi ha alguns d'ells:

  • Augment de pes: El consum excessiu de sucre, especialment en forma de begudes ensucrades, postres i aliments processats, pot contribuir a l'augment de pes. El sucre conté calories buides, cosa que significa que proporciona energia sense nutrients essencials. Si consumeixes més calories de les que cremes, això pot portar a l'augment de pes i, potencialment, a l'obesitat.
  • Major risc de malalties cardíaques: La ingesta elevada de sucre s'ha associat amb nivells elevats de triglicèrids, colesterol LDL (el "colesterol dolent") i pressió arterial alta, tots ells factors de risc per a malalties cardíaques.
  • Augment del risc de diabetis tipus 2:  L'excés de sucre en la dieta pot portar a resistència a la insulina, la qual cosa dificulta que el cos utilitzi eficientment la glucosa en sang. Amb el temps, això pot portar al desenvolupament de diabetis tipus 2.
  • Problemes dentals: El sucre és una de les principals causes de les càries dentals. Els bacteris presents en la boca s'alimenten de sucre, produint àcids que erosionen l'esmalt dental i poden provocar la formació de càries.
  • Impacte en la salut mental: Alguns estudis han suggerit una relació entre el consum elevat de sucre i un major risc de depressió i trastorns de l'estat d'ànim. Encara que la connexió exacta no és completament clara, es creu que el sucre pot desencadenar canvis en la química del cervell i afectar negativament l'estat d'ànim i la salut mental.
  • Major risc de malalties cròniques: El consum excessiu de sucre ha estat associat amb un major risc de desenvolupar malalties cròniques com el càncer, la malaltia de fetge gras no alcohòlic i la malaltia renal crònica. Encara que s'ha d'investigar més per a comprendre completament aquestes associacions, l'evidència diu que el sucre en excés pot tenir un efecte negatiu en la salut a llarg termini.

És important tenir en compte que no tots els sucres són iguals, ja que com dèiem, les fruites contenen naturalment sucre a més de vitamines, minerals i fibra. No obstant això, el consum excessiu de sucre afegit en forma d'aliments processats i begudes ensucrades és el que s'associa amb aquests inconvenients per a la salut. Es recomana limitar el consum de sucres afegits i optar per una alimentació equilibrada i saludable.