Per què hauries de menjar bananes cada dia? Son millors que el plàtan?

Tot i que moltes persones confonen les dues fruites o les consideren iguals, els valors nutricionals de totes dues són molt dispars

Per què hauries de menjar bananes cada dia? Son millors que el plàtan?

Per què hauries de menjar bananes cada dia? Son millors que el plàtan? / El Delantal

Cata Mayor (El Periódico)

Menjar fruita i verdura sempre és bo i saludable. La recomanació general és ingerir almenys 400 grams al dia o cinc porcions de 80 grams, una quantitat que equival a un plàtan petit. O el seu succedani, una banana. En aquesta línia, són dues de les fruites més consumides mundialment. Tot i que tots dos procedeixen de la mateixa planta tropical, hi ha diferències substancials entre ells. Per què hauries de menjar aquesta fruita cada dia? I què és millor, el producte patri, el plàtan de les Canàries, o les bananes procedents de l’Amèrica Central i Sud-amèrica?

Per fora i per dins semblen gairebé idèntics. Tanmateix, entre les dues fruites hi ha clares diferències, sobretot nutricionalment, però també respecte al gustaromatexturaforma i mida. El preu d’uns i altres als supermercats ja és un altre tema, ja que els plàtans de les Canàries solen costar el doble o el triple, i això que són nacionals.

El sucre determina la diferència de gust

Mentre que el plàtan és més petit i corbla banana és més llarga i recta, i presenta un diàmetre més gran. Una altra diferència evident del plàtan són les característiques taques negres que presenta a la pell i que es generen a mesura que la fruita avança en el seu procés natural de maduració.

Al tenir un índex més alt d’humitat, a l’hora de consumir-lo resulta molt més sucós i apetitós que la banana. La polpa del plàtan és més groga a causa que té més concentració de sucre. I aquests dos factors són els que determinen la diferència de gust.

En concret, el plàtan té menys quantitat d’hidrats de carboni que la banana. No obstant, tot i que té menys midó, té més sucre (fructosa, glucosa i sacarosa), i per això és més dolç. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Característiques diferencials entre el plàtan de les Canàries i la banana de diferents procedències’, fet el 2018 per la Facultat de Ciències de la Salut i de l’Esport de la Universitat de Saragossa.

El plàtan quadruplica les proteïnes de la banana

El producte canari té quatre vegades més de proteïnes que la banana, a més de més vitamina A i ferro, B2 i B6. El contingut de fibra, magnesi i vitamina C és similar en tots dos. Per contra, els dos aliments també difereixen en la quantitat de microminerals (ferro, coure, zinc i manganès). La del plàtan és una mica inferior a la de la banana.

En canvi, el plàtan té més potassi, 497,8 mil·ligrams per 100 grams, en lloc dels 434,5 mg del seu ‘rival’. Per la terra volcànica de les illes Canàries, també guanya en contingut de fòsfor (59 grams per 38,6) i en sodi (7,8 mg/100 g pels 5,8mg de la banana).

Beneficis de menjar plàtans i bananes

  • El plàtan és un antiàcid natural pels seus efectes per reduir els mals estomacals i, sobretot, l’acidesa.
  • Pel seu alt contingut en fibra i hidrats de carboni té un efecte sadollant.
  • El seu alt contingut en potassi i hidrats de carboni és ideal com aportació energètica.
  • El plàtan és un aliment adequat per a les embarassades perquè conté àcid fòlic.
  • Al contenir vitamina C actua sobre l’envelliment de les cèl·lules responsables de diverses malalties degeneratives.
  • Hi ha estudis que asseguren que pot millorar els trastorns depressius pel seu contingut en triptòfan, un tipus de proteïna que el nostre organisme converteix en serotonina que ajuda a relaxar el sistema nerviós. Per això també ajuda a descansar millor.
  • El potassi ajuda a normalitzar els batecs del cor, envia oxigen al cervell i a més regula el balanç d’aigua corporal. Aquest mineral també millora la circulació sanguínia i, per tant, redueix la hipertensió.
  • Consumir plàtan entre àpats ajuda a mantenir els nivells de sucre de l’organisme i evita les nàusees.
  • L’alt contingut de ferro dels plàtans és un aliat contra l’anèmia.
  • La vitamina B6 regula els nivells de glucosa en sang que poden afectar els símptomes premenstruals.
  • Si es pateix diabetis, la banana és una millor opció perquè té menys sucre.
  • El potassi alleuja les rampes de les extremitats.
  • El plàtan ben madur controla la diarrea. Per contra, el plàtan verd millora el restrenyiment.
  • El plàtan completament madur amb taques fosques activa les cèl·lules immunològiques defensives i produeix una substància anomenada factor de necrosi tumoral que té la capacitat de reduir les cèl·lules anormals, així que té una propietat anticancerígena.
  • Menjar plàtans durant una setmana ajuda a netejar l’organisme, elimina toxines i facilita la digestió.
  • Utilitzat com a mascareta, hidrata i endureix els músculs flàccids, alhora que disminueix les taques i els porus de la pell.
  • L’interior de la pela del plàtan és un blanquejant natural de les dents.