El dolor crònic fa créixer fins a quatre vegades el risc de depressió en persones grans

Els experts destaquen la importància de realitzar un abordatge integral que tingui en compte la dimensió emocional del pacient

Una infermera acompanyant una dona gran. | DIARI DE GIRONA

Una infermera acompanyant una dona gran. | DIARI DE GIRONA / Efe. Barcelona

Efe. Barcelona

El dolor crònic augmenta fins a quatre vegades el risc de depressió en persones grans, segons els experts que van participar en les XXVII Jornades d’Actualització en Psicogeriatria organitzades per l’Hospital Sagrat Cor i que es van celebrar a l’Hospital Sant Rafael de Barcelona. Les jornades, que van reunir uns 400 professionals de tot el món, van servir per reivindicar un abordatge integral del dolor i la depressió, ja que fins al 13% de les persones grans presenten depressió i dolor crònic associat.

El psiquiatre responsable del Programa de Psicogeriatria de l’Hospital Sant Jordi d’Osca, Jorge Olivera, va recordar que la relació entre depressió i dolor és un fenomen que, tot i ser molt prevalent en persones grans, encara és poc conegut pels professionals sanitaris especialitzats en psicogeriatria.

La importància de fer un abordatge integral, que tingui en compte la dimensió emocional del pacient i no només el tractament del dolor, va ser un dels missatges que van traslladar els professionals.

Segons Olivera, les persones més grans de 60 anys tenen una prevalença de dolor crònic superior al 55%, mentre que en les de més de 75 anys aquesta xifra supera el 62%, molt per sobre dels rangs en persones joves, que van des del 15 al 45%.

«Com que el dolor crònic pot augmentar el risc de depressió fins a quatre vegades més respecte persones sense dolor, és molt comprensible que hi hagi una proporció destacada de població gran amb depressió i dolor», va dir el psicogeriatre. Segons Olivera, la depressió fa que el llindar del dolor de la gent gran es redueixi, «creant un perillós bucle que acaba empitjorant greument la situació de la persona gran».

«Si no es fa un abordatge integral i tenim en compte cadascuna de les patologies de manera exclusiva i unilateral correm el risc d’abusar dels fàrmacs analgèsics», va advertir Olivera, que va avisar que aquests poden tenir importants efectes secundaris en el cas dels opiacis.

«També hi ha el risc de no tractar el component emocional depressiu que pot ser greu en aquests casos, fins i tot suposar un risc augmentat de suïcidi en aquesta població més gran», va afegir. Tot i que la relació existent entre dolor i depressió és coneguda per la literatura científica, «hi ha publicacions molt recents que aprofundeixen en aquesta qüestió i hi ha revisions que comenten l’associació entre depressió i dolor crònic en la gent gran», va explicar Olivera.