Els aliments que t'ajudaran a alleugerir els dolors i els canvis hormonals de la menstruació

Coneix els aliments que has d'eliminar durant la menstruació

Els símptomes premenstruals també es poden combatre amb aquests aliments

L'endometriosi provoca dolors incapacitants

L'endometriosi provoca dolors incapacitants / ANNA BIZON

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Una vegada al mes les dones pateixen els dolors de la menstruació, a part de les moltes altres incomoditats que comporta, com per exemple, els canvis d'humor. Aquesta situació és molt incòmoda per qui ho pateix perquè has de tenir sempre a mà un tàmpax o una compresa, tenir un lavabo a prop o tenir un ibuprofèn pels dolors menstruals.

També hi ha casos, en què no únicament són aquestes molèsties, sinó que s'agreugen i provoquen malestar general i dolors molt forts, els quals et poden provocar fins i tot, no moure't del llit o, estar tot el dia plorant o menjant. L'endometriosi és una malaltia que pateixen diverses dones i fan que les seves regles siguin molt més greus i canviïn per complet la seva rutina diària, a part, de patir problemes a l'hora de voler ser mare, per exemple.

Ser dona no és senzill i per això, conèixer el nostre cos i saber com fer front o alleugerir certs dolors o molèsties ens pot ajudar a viure certs moments amb més tranquil·litat i benestar. En aquest article us ensenyarem quins aliments són els millors per alleugerir els símptomes de la menstruació i quins no es recomanen perquè agreugen el malestar.

Aliments beneficiosos durant la menstruació

  • El gingebre és un aliment antiinflamatori, ideal per reduir els dolors menstruals. També ens dona un xut d'energia extra, el qual és necessari durant aquests dies, ja que les nostres defenses cauen de forma immediata per la pèrdua de sang que patim.
  • El peix blau com la cavalla, el salmó i les sardines tenen Omega-3 i tenen efecte antiinflamatori, a més a més, aporten vitamines A, B1, D i E i, sals minerals com el calci, el iode, el ferro i el zinc, imprescindibles en aquests moments de debilitat.
  • La xocolata negra té efectes antiinflamatoris i millora l'estat d'ànim perquè té feniletilamina, un component que actua en el cervell desencadenant un estat de benestar emocional.
  • Els espinacs i la col rissada, contenen propietats que ajuden a fer front a la fatiga de la menstruació i a donar energia al cos perquè tenen un alt contingut en ferro.
  • Els plàtans són rics en potassi i poden combatre la retenció de líquids i la inflamació, també regula les contraccions musculars i pot reduir les rampes abdominals.
  • Ametlles, anous o llavors de lli tenen magnesi, et donaran força i t'ajudaran a tenir un millor humor.

Aquests aliments poden fer-te sentir més inflada i deshidratada durant la menstruació

  • La sal provoca retenció de líquids; substitueix-la per fruita o verdura. La menstruació no és només el moment del sagnat, abans de la menstruació apareixen els símptomes premenstruals, aquest moment determinarà com serà el teu període durant aquell mes. Durant els moments premenstruals moltes dones pateixen retenció de líquids a conseqüència dels canvis hormonals que pateix el cos.
  • L'alcohol empitjorarà els teus canvis d'humor i rampes abdominals. L'alcohol en situacions "normals" ja provoca molts desajustos i canvis d'humor, en el cas d'estar amb la menstruació i consumir alcohol, aquests desajustos es veuen agreujats.

El període premenstrual provoca que 3 de cada 4 dones pateixin canvis d'humor, fatiga, irritabilitat i depressió, segons 'mayoclinic.org'

  • La cafeïna, tot i que, en molts casos és beneficiosa, si el seu consum no és excessiu, t'augmentarà la tensió, l'ansietat i els dolors menstruals. Durant el període premenstrual i la menstruació és recomanable substituir la cafeïna per te descafeïnat o per gingebre.

El període premenstrual

Aquest període depèn de cada dona, hi ha dones que el comencen a patir una setmana o setmana i mitja abans de tenir la menstruació, i altres, la comencen a patir dos dies abans de la menstruació. Així doncs, cada dona és diferent i els símptomes també ho són. 

Igual que els símptomes i els períodes són diferents per a cada dona, també ho són els aliments recomanats a consumir o a evitar; hi haurà dones que els hi funcionaran molt bé i a altres no tant. La varietat és el que diferencia a l'ésser humà, només falta descobrir el que a cadascú de nosaltres li senta millor.