Coneix els efectes negatius i positius del sol sobre la pell

Pren nota de tot allò que poden aportar de positiu a la teva salut els raigs UV, però també de tots aquells efectes negatius que s’han d’evitar

Efectes negatius i positius del sol sobre la pell

Efectes negatius i positius del sol sobre la pell / @wavebreakmedia_micro

En aquesta època de l’any hem de ser més conscient dels beneficis del sol, però també dels riscos que pot comportar una exposició prolongada i sense la protecció adequada. Pren nota de tot allò que poden aportar de positiu a la teva salut els raigs UV, però també de tots aquells efectes negatius que s’han d’evitar per no tenir conseqüències a curt i llarg termini.

El sol, com a aliat

Els beneficis que ens aporta el sol són múltiples, i destaquen els següents:

  • Vitamina D

Els raigs UV del sol ajuden a produir vitamina D a la pell, perquè el nostre cos absorbeixi el calci i el fosfat dels aliments, els dos minerals que són vitals per tenir els ossos sans. N’hi ha prou amb 5 o 10 minuts, dues o tres vegades per setmana, per recarregar els dipòsits de vitamina D.

  • Estat d’ànim

No és casualitat utilitzar la paraula ‘gris’ per referir-nos a un estat d’ànim que coincideix amb els dies ennuvolats. Ni que durant els llargs mesos d’hivern a l’hemisferi nord, quan hi ha menys llum solar, moltes persones pateixin un trastorn efectiu estacional, un tipus de depressió resultant dels baixos nivells de serotonina. El sol millora el nostre estat d’ànim, ja que augmenta l’alliberament al cervell de l’hormona anomenada serotonina, que també ajuda a sentir-se tranquil i concentrat.

  • Aspecte de la pell

El sol també millora l’aspecte de la pell, si s’utilitza la protecció adequada i s’està el temps necessari i les hores oportunes exposat al sol. Si s’és previngut, els raigs UV milloraran de manera significativa l’acne, la psoriasi o el vitiligen.

  • Estimula les defenses

Amb la llum del sol es millora la qualitat de la sang, ja que augmenten el nombre de glòbuls vermells i, per tant, la seva capacitat per al transport de l’oxigen a totes les cèl·lules de l’organisme. També s’incrementa la quantitat de glòbuls blancs i, consegüentment, es reforcen les defenses de l’organisme davant possibles infeccions.

Efectes negatius

  • Cremades

Les cremades solars són una resposta inflamatòria de la pell causada per l’exposició a la radiació UV. Es produeix quan hem sobrepassat el temps d’exposició al sol i la melanina (pigment natural de la pell) ja no ens pot protegir. Podem tenir cremades lleus, quan ens posem vermells. Però, si el temps d’exposició augmenta, aquesta cremada es convertirà en més greu, amb formació d’ampolles.

  • Envelliment prematur

Una sobreexposició al sol pot provocar un envelliment de la pell. Són els raigs UVA els principals causants del mal de la pell a llarg termini amb l’aparició de taques solars, línies d’expressió i arrugues. També poden provocar els anomenats ‘radicals lliures’: unes molècules inestables que destrueixen les proteïnes a les capes més profundes de la pell i causen dany cel·lular.

  • Càncer de pell

En els casos més extrems, l’exposició prolongada al sol sense protecció també té conseqüències perjudicials en forma de danys en l’ADN. Si els danys causats pel sol són massa extensos i s’acumulen amb el temps, poden provocar càncer de pell.

Per evitar aquests efectes nocius a la nostra pell és important utilitzar la protecció necessària i aplicar-la sempre, estar exposats al sol un període de temps curt i evitar les hores no recomanades pels experts (12.00-17.00 h).