Edatisme i gerascofòbia: les noves amenaces per a la salut que s'estenen pel món

Consells per a perdre la pol a envellir

Consells per a perdre la pol a envellir / Arxiu

L'edatisme és un concepte creat a la dècada dels 60 del segle passat per a referir-se a les creences i estereotips que tenim de la vellesa. La seva presència està cada vegada més estesa a la societat fins al punt que segons un informe de les Nacions Unides sobre l'edatisme, es calcula que una de cada dues persones en el món té actituds edatistes.

Això és un problema seriós perquè l'edatisme condueix a una salut més pobra, a l'aïllament social i costa a les economies milers de milions de dòlars: per això Nacions Unides demana, en el seu informe, actuar amb rapidesa per a aplicar estratègies eficaces contra aquest problema.

L'edatisme s'ha convertit en un problema seriós

L'edatisme s'ha convertit en un problema seriós / ANDREA PIACQUADIO

I és que, a més, aquesta forma negativa de veure la vellesa tenen greus conseqüències entre les persones majors, fins a tal punt que:

  • Pot fer empitjorar la salut física i mental
  • Arriba a reduir la qualitat de vida.

Però l'edatisme no sols influeix en aquells que ja tenen una edat avançada, sinó en persones que no han arribat a aquestes edats. Afecta a persones que fins i tot sent més joves experimenten una veritable por a la vellesa, als canvis físics que es generen en l'organisme, a com canvien les relacions socials, el dia a dia i les rutines pròpies dels més grans.

Què és la gerascofòbia?

Si ens centrem en l'edatisme i en la seva relació amb la vellesa, ens trobem que és tal la por que moltes persones experimenten, que ja es considera un trastorn, anomenat gerascofòbia.

El doctor David Curto, director Mèdic de Sanitas Majors, explica que: "Moltes persones pateixen por d'envellir perquè ho identifiquen amb atributs negatius associats a la vellesa com són: La malaltia, la solitud, el sentiment d'inutilitat, la pobresa, la dependència i l'empitjorament de l'aspecte físic. I quan aquesta por es torna irracional, ens referim a ella com a gerascofobia i influeix directa i negativament en la qualitat de vida de les persones".

Les actituts edatistes tenen greus conseqüències entre les persones grans

Les actituts edatistes tenen greus conseqüències entre les persones grans / Arxiu

Com evitar la por a envellir

Totes aquestes pors i inquietuds cada vegada tenen menys justificació perquè, com subratlla el doctor Jorge Buenavida Cambrer, psicòleg de Sanitas:

"És important destacar que cada vegada arriben més persones a la vellesa amb bones condicions en l'àmbit físic, psicològic i social i que la majoria dels pensaments negatius associats a la gent gran estan relacionades amb estereotips que res tenen a veure amb la realitat".

En qualsevol cas, l'única manera de combatre la gerascofòbia és seguir una sèrie de consells que ofereixen els experts i que persegueixen el fet d'acceptar i assumir el pas dels anys:

  1. Portar un estil de vida saludable: Una vida d'acord amb l'edat, acompanyada d'una bona alimentació i altres hàbits saludables, com caminar diàriament, repercutirà positivament en l'estat d'ànim i millorarà la relació amb el cos i amb els canvis físics i mentals.
  2. Fomentar les relacions socials. La millor manera de prevenir dos dels aspectes més associats a la vellesa, són la solitud o l'aïllament, és crear un cercle d'amistats que ajudi a prevenir la dependència, a fomentar l'autonomia personal i a portar un envelliment actiu i saludable.
  3. Gaudir de cada etapa de la vida. Totes les edats tenen els seus beneficis i els seus inconvenients. Envellir porta amb si saviesa i experiències que han permès créixer personalment.
  4. Recórrer a algun professional. Quan el sentiment de por afecta el dia a dia de manera notable, és important acudir a un psicòleg per a determinar si és necessari seguir una teràpia específica i adaptada a cada cas.
La por a envellir s'ha converit en un problema seriós

La por a envellir s'ha converit en un problema seriós / Arxiu

De quina manera influeix l'edatisme a la nostra vida?

A l'informe mundial sobre l'edatisme es recopilen les millors proves sobre quant ens afecta i les conseqüències que té a la nostra societat, a més dels altíssims costos que suposa. L'edatisme es produeix quan l'edat s'utilitza per a categoritzar i dividir a les persones provocant danys, desavantatges i injustícies. Pot adoptar moltes formes, com a prejudicis, discriminació, polítiques i pràctiques institucionals que perpetuen creences estereotipades.

Pel que fa a la seva prevalença, segons les dades obtingudes en una enquesta realitzada a 83.034 persones en 57 països, una de cada dues persones té actituds moderada o altament edatistes (és a dir, estereotips i prejudicis).

L'edatisme influeix en la salut a través de tres vies:

  • La psicològica: Els estereotips negatius sobre l'edat poden augmentar l'estrès.
  • La conductual: la imatge desfavorable que tenen les persones de si mateixes per motius d'edat sol predir uns pitjors comportaments pel que respecta a la cura de la seva salut, per exemple a l'hora d'observar les pautes dels medicaments prescrits
  • La fisiològica: Els estereotips negatius sobre l'edat solen indicar canvis cerebrals perjudicials dècades més tard, per exemple l'acumulació de plaques i la reducció de l'hipocamp.