L’hepatitis podria ser més letal que la malària, la tuberculosi i la sida l’any 2040

L’OMS fixa com a objectius diagnosticar el 90% de les persones que viuen amb hepatitis i garantir el tractament al 80% dels diagnosticats

EFE/DdG

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre la necessitat de frenar les tendències actuals d’aquesta malaltia, que podria matar més persones que la malària, la tuberculosi i la sida combinades cap a l’any 2040.

L’agència sanitària de les Nacions Unides ha llançat una campanya de conscienciació, sota el lema «una vida, un fetge», que té com a principal objectiu l’eradicació de l’hepatitis de tipus C com a problema de salut pública en els propers set anys.

Segons l’OMS, cada any més d’un milió de persones moren d’hepatitis, i les més letals són les de tipus B i C, ja que dels 350 milions de persones que les pateixen actualment, només el 10% i el 21% respectivament han estat diagnosticades.

A més, dels diagnosticats per hepatitis C, curable mitjançant una teràpia oral, només un 13% han rebut el tractament curatiu, mentre que aquest percentatge cau fins al 2% en el cas de les persones diagnosticades amb hepatitis B crònica.

«Milions de persones viuen amb hepatitis no diagnosticada i no tractada a tot el món, tot i que tenim les millors eines que mai per prevenir-la, diagnosticar-la i tractar-la», va explicar el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L’OMS recomana, per evitar noves infeccions i morts per hepatitis B i C, facilitar l’accés al tractament per a totes les dones embarassades que viuen amb hepatitis B, o subministrar vacunes contra aquesta malaltia per als nadons.

Fixa a més com a objectius desitjables diagnosticar el 90% de persones que viuen amb hepatitis B i C, així com garantir el tractament al 80% de les persones diagnosticades.

En el cas de l’hepatitis B, la transmissió de mare a fill durant l’embaràs és la més habitual i es produeix fonamentalment a la regió del Pacífic Occidental, Àfrica i el Sud-est Asiàtic, on la detecció en dones embarassades mitjançant la prova de l’hepatitis B és clau per frenar la transmissió.

Tot i això, un nou informe de l’OMS mostra que només el 78% dels països estudiats (64 de 82) van assegurar comptar amb una política nacional sobre proves de detecció de l’hepatitis B durant l’embaràs. D’aquests, només la meitat (32 de 64) van declarar aplicar finalment aquestes mesures a les clíniques d’atenció prenatal.

En aquest sentit, l’OMS va insistir que l’augment de les proves d’hepatitis i el tractament dins dels programes de VIH jugarà un paper fonamental en l’eliminació de l’hepatitis B als països més afectats per aquesta tipologia del virus.

Vacuna contra l’hepatitis B

A més, l’organització va destacar la inclusió d’una vacuna contra l’hepatitis B a les dosis de naixement a l’Estratègia d’Inversió de Vacunes 2018 de l’Aliança Gavi, ja que considera que «impulsarà els programes de vacunació de nadons a l’Àfrica occidental i central, on les taxes de transmissió maternoinfantil de l’hepatitis B continuen sent molt altes».

Per la seva banda, l’agència internacional Unitaid, que promou l’accés a tractaments de la sida, la malària i la tuberculosi a països en vies de desenvolupament, es va unir a les crides de l’OMS i va insistir en el fet que l’hepatitis C és un problema sanitari mundial que es pot resoldre «sempre que proves i tractaments puguin arribar a les persones i comunitats que més els necessiten».

«La manca de conscienciació sobre els factors de risc i la necessitat de sotmetre’s a proves de detecció de la infecció, juntament amb una disponibilitat insuficient i unes proves que continuen sent massa complexes, dificulten greument l’abast dels nous medicaments», va assegurar el portaveu d’Unitaid, Herve Verhoosel.

Les dades exposades per Unitaid indiquen que uns 58 milions de persones a tot el món tenen hepatitis C, però només una de cada cinc és diagnosticada i moltes menys reben tractament.

El 80% dels casos d’hepatitis C es concentren als països d’ingressos baixos i mitjans, on les poblacions amb les taxes més elevades –persones que s’injecten drogues o que estan empresonades– també solen ser les que tenen pitjor accés als serveis sanitaris.

«Amb 1,5 milions de noves infeccions d’hepatitis C cada any, no ens podem permetre esperar i hem d’accelerar les millors solucions, eliminar les barreres i facilitar l’ampliació de les intervencions crítiques per ajudar a assolir l’objectiu mundial d’eliminar l’hepatitis vírica com amenaça per a la salut pública per al 2030», va concloure el portaveu d’Unitaid.