Les begudes energètiques són el nou alcohol dels adolescents: Una llauna equival a quatre cafès

Consumides en excés, les energy drink són perjudicials per a la salut perquè suposen una injecció de cafeïna i sucre

Les begudes energètiques s'han popularitzat entre els adolescents.

Les begudes energètiques s'han popularitzat entre els adolescents. / Jordi Cotrina

Patricia Martín

Abans, a l'hora del pati de l'institut se solia prendre un entrepà o un dolç. Ara, molts adolescents es beuen d'una tacada una beguda energètica, com si fos un suc. També solen consumir diversos envasos de cop abans d'un examen o per rendir al gimnàs. Les energy drink, que consumides en excés són perjudicials per a la salut perquè suposen una injecció de cafeïna i sucre, s'han convertit en el nou alcohol dels adolescents. Una espècie de droga, amb la diferència que es consumeix a qualsevol hora del dia, sense amagar-se i, a vegades, barrejades amb alcohol tradicional, la qual cosa incrementa els efectes nocius.

Les begudes estimulants estan totalment normalitzades a causa de les campanyes publicitàries, com el famós ‘Red Bull et dona ales’, que associen el seu consum a l'increment de la resistència física o a l'estimulació del metabolisme. Però les autoritats sanitàries alerten dels seus riscos per a la salut i alguns metges i especialistes en nutrició reclamen, fins i tot, que es prohibeixi la seva venda a menors, com han fet altres països. A Letònia i Lituània estan vetades als adolescents i el Regne Unit i França, entre altres, estudien posar limitacions.

A Espanya, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va anunciar el 2021 la seva intenció de "revisar la situació de les begudes energètiques davant els potencials riscos per a la salut que comporta el seu consum". Però el seu propòsit s'ha quedat en 10 recomanacions emeses per l'Agència de Seguretat Alimentària (AESAN), entre les quals s'inclou que no han de ser consumides per nens, adolescents, embarassades o dones en període de lactància.

Més nois que noies

A més, el ministre va tractar d'impedir la seva publicitat, a través d'un reial decret que limitava els anuncis d'aliments insans dirigits a públic infantil, però la norma no va tirar endavant pel veto del Ministeri d'Agricultura. Per això, de moment, l'única restricció vigent és que en les ampolles s'adverteixi que tenen un alt contingut en cafeïna (però no han d'avisar de l'alta quantitat de sucre).

Les dades oficials sobre el consum de begudes energètiques entre els estudiants de 14 a 18 anys indiquen que les consumeixen gairebé la meitat dels joves (el 45%) amb freqüència (en els últims 30 dies); sent major la prevalença en els nois (un 50% enfront del 39% en dones), segons l'enquesta Estudes del 2021. L'alt percentatge contrasta amb el consum en la població en general, que se situa en el 12,3%, una xifra augmentada gràcies a la franja d'edat de 15 a 24 anys, on la seva prevalença és del 32,2%. Entre les persones entre 55 i 64 anys cau a un 2,9% (dades de l'enquesta Edades 2020).

El sondeig entre els estudiants revela, a més, que els alumnes que beuen amb freqüència energy drinks treuen pitjors notes, surten més a la nit i s'absenten amb més freqüència de l'institut. A més, mostra que un 16% les barreja amb alcohol.

La societat actual

Segons el sociòleg de la Universitat de Cambridge Iago Moreno, la moda de les begudes estimulants es podria equiparar al consum de cafè i te en el començament de la industrialització. "La classe treballadora ho consumia per habituar-se al ritme de treball de la societat industrial […]; per la qual cosa el furor per les begudes energètiques té a veure amb el turbocapitalisme i la necessitat de respondre als ritmes accelerats i hiperconnectats actuals".

El problema és que la majoria dels joves desconeix de què es componen i quins són els perills que comporten, segons conclou un estudi observacional realitzat en sis instituts de Valladolid i presentat en el Congrés de Pediatria de 2022.

Sobre els riscos, l'Agència de Seguretat Alimentària ha avisat que la cafeïna d'una sola llauna pot equivaler a prendre's quatre cafès de cop, per la qual cosa la seva ingesta en excés pot generar problemes cardiovasculars i neurològics, així com alteracions de somni.

Els efectes

Per exemple, la divulgadora i experta en alimentació Gemma del Caño explica que aquestes begudes "generen ansietat, irritabilitat, un 'subidón' que amoïna, però el 'bajón' de després provoca que es necessiti més". "Hi ha dos efectes terribles: l'addicció i la quantitat enorme de cafeïna en un cos encara desenvolupant-se. Vaig donar una xerrada en un institut i es prenien tres begudes grans abans de l'hora de menjar. Terrorífic", conclou.

Al seu torn, Samuel Hector Campuzano, pediatre i expert en nutrició, assenyala que la cafeïna i altres estimulants que contenen aquestes begudes, com la guaranà, poden provocar "nerviosisme, agitació, insomni i alteració del comportament". "També contenen una alta quantitat de sucres, per la qual cosa poden incrementar el risc de sobrepès. El consum puntual no sol ser perillós però l'aparició d'efectes negatius depèn de la quantitat i la situació de la persona".

Del Caño és partidària que es prohibeixi la venda d'aquests productes, almenys per a menors de 18 anys i majors de 60. També el conegut nutricionista Julio Basulto, autor de ‘Come mierda’, s'ha posicionat públicament a favor de la prohibició, així com l'oenegé ecologista Justicia alimentaria.

No obstant això, altres especialistes, com l'expert en dret alimentari Francisco José Ojuelos, creuen que abans de la prohibició convindria que en les llaunes s'adverteixi clarament de l'alt consum de sucre -ja avisen del perill de la cafeïna- i que si l'avís no funciona, s'opti per incrementar els impostos per desincentivar el consum. Així mateix, és partidari de restringir tota la publicitat, inclosa la que es duu a terme per part d'influencers, que suggereixen que aquestes begudes són saludables.