Fer dieta cada vegada està més de moda, però no sempre fa falta i a vegades, o sovint, les fem perquè volem ser encara millors del que som i això per què succeeix? Perquè volem agradar als altres, ja que les xarxes socials i la televisió, fa un ús excessiu de cossos perfectes, tot i ser una fal·làcia, perquè els cossos perfectes no existeixen. En aquest article, t'expliquem els perills de fer una dieta 'detox'.

Poden haver-hi cossos diversos, amb més pit, menys, amb cel·lulitis, sense, amb cul o sense, amb panxa o amb tauleta, amb uns ulls grossos, llavis petits, nas xato... La varietat és infinitament gran i cada persona té la seva pròpia bellesa. La sexualització dels cossos, tant masculins com femenins fa que cada vegada hi hagi més trastorns psicològics envers l'alimentació i el cos, passant per persones que pateixen trastorns alimentaris a persones que van al gimnàs diàriament i només prenen batuts o, persones que s'operen, es maquillen o es vesteixen d'una forma molt extremada, per tal d'aparentar i ser algú que no són, realment.

Segons la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), Espanya té entre un 4,1% i un 6,4% de joves entre 12 i 21 anys que pateixen trastorns alimentàris

Trastorns alimentaris @FREEPIK

Les dietes es recomanen fer a persones que realment ho necessitin per salut i si tens uns quilets de més o algun mixelín també pots buscar alternatives, però sempre saludables, combinant esport amb una bona alimentació, però sempre sense tocar els límits, que són molt fins i moltes vegades no es veuen.

La moda de les dietes restrictives o depuratives ('detox') per arribar al pes desitjat en un temps rècord són les que estan en auge, a part de les operacions i retocs estètics, cada vegada més a l'abast de qualsevol persona amb uns ingressos de renda mitjana.

Està molt bé cuidar-se, estimar-se i voler millorar, però compte en sobrepassar els límits, aquí és quan hi ha el perill de patir un trastorn mental i és més freqüent del que creiem quan parlem de cossos i alimentació.

En què consisteix una dieta 'detox'

És una dieta que serveix per lliurar el cos de toxines i, per perdre pes i volum d'una forma ràpida. Aquestes dietes es fan quan portem una etapa en què hem menjat malament, d'aquesta manera ajudem el nostre aparell digestiu a fer el seu procés d'una forma lleugera i sense sobrecarregar-lo. El cos per si sol ja elimina les toxines a través de la suor, digestió... Però a vegades, necessita una ajuda per descansar i eliminar els excessos d'estiu, Nadal... segons la revista Clara.

La duració de la dieta dependrà del nostre menú i ens ho dirà un nutricionista, tot i que, moltes vegades, aquestes dietes no estan fetes per nutricionistes professionals i aquí apareixen els perills. A més, poden portar moltes contraindicacions, com l'efecte rebot, pèrdua de massa muscular... I si no ho combinem amb esport i no tenim tots els nutrients necessaris, ens pot portar un problema de salut molt greu.

Com ha de ser una bona dieta

  • Ha de contenir tots els nutrients necessaris pel nostre dia a dia, combinant varietat: peix, carn, verdures, fruites...
  • Les porcions han de ser racionals, ni molt grans ni molt petites. Aquí us deixem un plat amb les porcions necessàries per mantenir el nostre cos en perfectes condicions físiques i mentals

Les porcions que hem de menjar per estar sans GENERALITAT

  • No hem de restringir aliments, només els que són perjudicials per a la salut com els ultraprocessats
  • Hem d'adaptar el nostre menú al nostre ritme de vida i edat: sedentaris, esportistes, estudiants...

Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), les dietes 'detox' són considerades com a riscos emergents nutricionals, ja que tenen un alt contingut d'oxalats, els quals poden reduir la quantitat de calci, ferro o potassi, portant el nostre cos a un estat límit.

Així doncs, el més important és cuidar la nostra autoestima per aconseguir estimar-nos tal com som. Millorar amb ajuda de nutricionistes professionals i, fer esport moderat i regular també ens ajudarà a sentir-nos millor, al mateix temps que creem uns hàbits i unes rutines que ens ajudaran a mantenir un benestar físic i mental. La salut mental és primordial per aconseguir el que volem, cuidem-la!